Vlada TK: 620.000 KM za projekte podrške mladima

Vlada Tuzlanskog kantona u utorak je donijela Odluku kojom utvrđuje uslove, kriterije i postupak raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice Podrška mladima u ukupnom iznosu od 620.000 KM. Od ovog iznosa, za 125.000 KM je predviđeno za program subvencioniranja kamata na kredite za stambeno zbrinjavanje mladih, 100.000 KM za subvencioniranje troškova mladima za smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama, 380.000 je planirano omladinskim udruženjima sa sjedištem na području Tuzlanskog kantona, Investicijskoj fondaciji IMPAKT i udruženjima i fondacijama za projekte namijenjene mladima.

Za ugovorene i druge posebne usluge po postupku javne nabavke koju provodi Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona planirano je 15.000 KM. U odnosu na prethodnu godinu u budžetu za 2022. godinu planirana realizacija novog programa finansiranja i sufinansiranja projekata neprofitnih organizacija za projekte iz Strategije prema mladima Tuzlanskog kantona 2020-2024. i Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2021-2027.godine. Također, Program IMPAKT inkubatori poslovnih ideja je u odnosu na 2021. godinu proširen, te će se umjesto na području 5 jedinica lokalne samouprave realizovati u 10 općina i gradova u Tuzlanskom kantonu.

Utvrđen Program korištenja sredstava prikupljenih od promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u 2022. godini

Data je saglasnost na Program korištenja sredstava prikupljenih od promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u 2022. godini. Planirani prihod sredstava po ovom osnovu u 2022. godini iznosi 290.820,41 KM, što uz neutrošena sredstva iz ranijeg perioda u iznosu od 2.973.179,59 KM, čini da raspoloživa sredstva za realizaciju Programa u 2022. godini iznose 3.264.000,00 KM. Utrošak sredstava planiran je za realizaciju projekata uređenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta na području općina/gradova Gradačac, Lukavac i Živinice, koji su odobreni prethodnim Programom za 2021. godinu i za koje je Ministarstvo sa općinom/gradom potpisalo ugovor o prijenosu sredstava, te za dovršetak realizacije studije upotrebne vrijednosti zemljišta za područje općine Doboj Istok. Programom su obuhvaćena i novčana sredstva za druge tekuće rashode. Ukupan iznos ugovorenih i planiranih sredstava iznosi 849.744,59 KM, a iznos neraspoređenih sredstava 2.414.255,41 KM.

Skoro 100.000 KM za sufinansiranje troškova električne energije raseljenim osobama

Vlada je donijela Odluku o sufinansiranju troškova električne energije u 2022. godini raseljenim licima smještenim u izbjegličkim naseljima rekonstruisanim i adaptiranim za potrebe raseljenih lica. Ovom Odlukom utvrđuje se ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova električne energije u 2022. godini raseljenim licima smještenim u izbjegličkim naseljima rekonstruisanim i adaptiranim za potrebe raseljenih osoba. Troškovi električne energije u 2022. godini sufinansirat će se u mjesečnom iznosu od 25,00 KM sa uračunatim PDV-om po domaćinstvu za cijelu sezonu, a pravo na sufinansiranje imaju raseljena lica nastanjena u kolektivnim smještajima izgrađenim, rekonstruisanim i adaptiranim za potrebe raseljenih lica. Riječ je o naseljima Mrdići i Ježevac – Banovići, Doborovci – Gračanica, Višća i Karaula – Živinice, Plane – Kladanj, kućama holandske Vlade: Jezero, Bagremik i Stražbenica – Banovići, Drafnići, Rašljeva, Donja Orahovica, Gornja Lohinja, Lukavica, Lendići i Miričina – Gračanica, Solina, Slavinovići i Lipnica – Tuzla, Barice, Brnjica, Donja Višća, Gornje Živinice, Kovači, Odorovići, Repuh, Sjever I, Šarenjak, Kuljani i Šerići – Živinice, Gornja Potpeć, Luka, Kuge, Seona, Srebrenik II, Šahmeri, Sladna, Tinja Gornja, Špionica, Podorašje, Pušine, Brezje – Srebrenik, Stupari, Kladanj, Ravne, Starić, Brateljevići i Tuholj –Kladanj, Nezuk i Sapna – Sapna, Malinjak, Huskići, Naselje Sida i Dom kulture IRC – Lukavac, Požarike – Gradačac, Brane – Teočak, Klokotnica i Brijesnica Mala – Doboj Istok, Brnjik, Čelić i Šibošnica – Čelić, Jeginov Lug, Markovići, Centar i škola u Memićima – Kalesija. Odluka se odnosi i na korisnike zgrada socijalno-neprofitnog stanovanja sa područja Solina i Miladije u Tuzli, Špionica – Srebrenik, Podgorje, Stražbenica, Jezero, Bagremik – Banovići, Sapna, Tuholj, Starić, Ravne – Kladanj. Za ove namjene Budžetom Kantona predviđene su 94.800,00 KM.

Utvrđeni kriteriji za dodjelu donacija na ime održivog povratka

Data je saglasnost na Pravilnik Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za odabir korisnika donacija u finansijskim sredstvima na ime održivog povratka. Ovim Pravilnikom utvrđuju se uslovi, kriteriji i postupak za dodjelu donacija u finansijskim sredstvima na ime održivog povratka, iz Budžeta Tuzlanskog kantona, povratnicima na područje Tuzlanskog kantona i osobama koje su imale status raseljenog lica na području Bosne i Hercegovine, odnosno, izbjeglih osoba iz Bosne i Hercegovine, a vratila se u svoja prijeratna mjesta prebivališta na području 13 opština entiteta Republika Srpska, a koje gravitiraju Tuzlanskom kantonu. Pravilnikom je predviđeno da je maksimalan broj donacija po jednoj općini/opštini/gradu na ime održivog povratka je pet, a ukoliko ne bi bilo dovoljnog broja prijava iz neke lokalne zajednice, maksimalan broj donacija po jednoj općini/opštini/gradu može se povećati srazmjerno sredstvima koja su ostala neraspoređena uzimajući u obzir broj uredno podnesenih prijava po općini/opštini/gradu. Donacije se mogu odobriti za nabavku priključaka za mehanizaciju, motokultivatore, plastenike do 100 m2, sitnu i krupnu stoku, mašine i uređaje za bavljenje obrtničkom djelatnošću i gospodarske objekte, čija nabavna vrijednost sa obračunatim PDV-om ne prelazi 6.000,00 KM.

(TIP)