Terzo: Očekujemo usvajanje boračkih zakona da bi se povećale naknade boračkoj populaciji

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo potvrdio je u razgovoru za Fenu da je Vlada Federacije BiH predložila donošenje izmjena zakona iz oblasti boračko-invalidske zaštite, kojima se povećavaju naknade za lične i porodične invalidnine, naknade za dobitnike najvećih ratnih priznanja, te se uvodi takozvana “švicarska formula“ za uvećanje osnovnice za navedene kategorije, što do sada nije bio slučaj.

– Očekujemo da će Predstavnički dom Parlamenta Federacije u srijedu, 6. aprila, razmatrati ova tri zakonska rješenja (izmjene i dopune Zakona o osnovnim pravima branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica i Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica). Također, o njima se u narednom periodu treba izjasniti i Dom naroda. Nadamo se da će zakoni biti izglasani kako bi mogli stupiti na snagu – kaže Terzo.

Govoreći o suštini zakona istakao je da se uvodi tzv. švicarska formula za redovno godišnje usklađivanje mjesečnih naknada za lične i porodične invalidnine i dobitnike najvećih ratnih priznanja

– Visina osnovice usklađivat će se u visini zbira 50% procenta porasta potrošačkih cijena i 50% procenta porasta realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji BiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, najviše do stope rasta realnog društvenog proizvoda u prethodnoj godini. Usklađivanje osnovice će se vršiti od 1.1.2023. godine – rekao je Terzo.

Uvjeren je da navedeno predstavlja sistemsko odnosno zakonsko rješenje i dodatnu sigurnost za boračku populaciju i da neće doći do umanjenja prava, nema zaleđivanja prava.

– Naprotiv naknade će biti usklađivane po tzv. švicarskoj formuli, a to po trenutnim pokazateljima znači rast naknada svake godine – konstatovao je Terzo.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnim pravima branilaca i članova njihovih porodica predviđeno je povećanje osnovice odnosno mjesečne naknade za pet posto za RVI i porodice šehida i poginulih boraca za šta je ovogodišnjim budžetom FBiH izdvojeno 12.500.000 KM.

– Osnovica sada iznosi 867,50 KM, nakon usvajanja predloženog zakona iznosit će 910 KM. Inače, do sada je u periodu od 2010. do 2022. godine osnovica povećana ukupno 7,5 posto – naglašava Terzo.

Također, zakonom će biti otklonjeni nedostaci u članu 21 stav (2). Na osnovu toga će naknade suprugama bez djece sa prihodima biti povećane sa 173,50 KM na 391,30 KM, jednom roditelju oženjenog poginulog borca bit povećane sa 234,23 KM na 391,30 KM, dok će naknade za oba roditelja oženjenog poginulog borca bez prihoda biti uvećane sa 303,63 KM na 455,00 KM.

Za djecu bez oba roditelja u budžetu je predviđeno oko 70.434 KM.

Supruga umrlog ratnog vojnog invalida bez obzira na uzrok smrti, mlađa od 45 godina, ako nije u radnom odnosu može ostvariti pravo na porodičnu invalidninu u visini od 50% iznosa invalidnine umrlog ratnog vojnog invalida.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica propisano je povećanje osnovice odnosno mjesečne naknade za 13,8 posto.

– Trenutna osnovica je 641,66 KM, a sa ovim zakonskim izmjenama iznosit će 730 KM. Za navedeno je obezbjeđeno 2 miliona KM – rekao je Terzo.

Pojasnio je da se navedenim zakonskim rješenjima u prava uvode i nove kategorije boračkih populacija i njihovih porodica.

– To se prije svega odnosi na pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu, koje bi imali i demobilizirani branioci povratnici u entitet Republiku Srpsku ili u Brčko Distrikt BiH, bez obzira na godine života ako ne ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji za mjesec decembar 2018. godine i ako je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje 12 mjeseci – ističe Terzo.

Drugo pravo je pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu da može ostvariti supruga umrlog demobiliziranog branioca, povratnika u entitet Republika Srpska ili Brčko Distrikt BiH bez obzira na godine života ukoliko ne ostvaruje mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji za decembar 2018. godine i ako je umrli bio pripadnik Oružanih snaga najmanje 12 mjeseci.

– Također, uvodi se pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu, koje može ostvariti supruga umrlog demobiliziranog branioca ukoliko na dan podnošenja zahtjeva ima navršenih 57 godina života ukoliko ne ostvaruje mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji za decembar 2018. godine i ako je umrli bio pripadnik Oružanih snaga najmanje 12 mjeseci. Kantoni će svojim propisima urediti uslove, način i postupak ostvarivanja prava na egzistencijalnu naknadu supruga umrlih demobiliziranih branilaca životne dobi do 57 godina – navodi Terzo.

Navedenim izmjenama oko 1.000 korisnika koji se nalazi na isplati kantona prelazi na isplatu egzitencijalne naknade na federalni nivo.

– Na ovaj način kantoni će uštedjeti oko 2,5 miliona KM. Uz to, 1.000 korisnika Brčko Distrikt i RS će ostvariti pravo na federalnom nivou – izjavio je u razgovoru za Fenu Terzo.

(TIP/Izvor: Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Рады представить выход обновленной мобильного приложения БК Лига Ставок для Android! Этот шаг полностью преобразует ваш пользовательский опыт, делая его…