Uhapšen zbog iznude i odavanja poslovnih tajni

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su u okviru operativne akcije kodnog naziva “KUPA” lišili slobode osobu A. B. iz Banjaluke za koju postoje osnovi sumnje da je u prethodnom vremenskom periodu izvršila više krivičnih djela visokotehnološkog kriminala.

Kako je saopšteno iz MUP-a RS u pitanju su krivična djela “Neovlašteno presretanje računalnih podataka”, “Odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne” i “Iznuda” iz Krivičnog zakona Republike Hrvatske, a na štetu pravnog lica Republike Hrvatske i drugih.

“U ovim aktivnostima, a po naredbi nadležnog suda, izvršeni su pretresi na tri lokacije koje koristi lice lišeno slobode i tom prilikom su pronađena i oduzeta sredstva izvršenja krivičnog djela i to: veći broj hard diskova, USB stikovi, memorijske kartice, SIM kartice i ostali uređaji za čuvanje digitalnih podataka, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela”, navode iz MUP-a RS-a.

Dodaju da će protiv ove osobe biti podnesen izvještaj o učinjenim krivičnim djelima postupajućem tužilaštvu.

(TIP/Izvor: Anadolija/Foto: Ilustracija)