Kavazović: Važna je uloga vjere u životu svakog čovjeka, pa tako i pripadnika Oružanih snaga BiH

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović održao je danas u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu predramazansko predavanje za pripadnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, tokom kojeg je kazao da je od izuzetne važnosti uloga vjere u životu svakog čovjeka, pa tako i pripadnika OS BiH.

Bila je to prilika da reis Kavazović uputi poruke duhovnog preporoda kojeg mjesec ramazan sa sobom donosi, kako pojedinačno, tako i za zajednicu općenito.

Reisu-i-ulema je rekao da ga uvijek prožimaju osjećaji ponosa kada se susretne s pripadnicima OS BiH, jer su OS BiH poseban dio našeg društva, čiji pripadnici ljudima ulijevaju nadu i čine ih sigurnim, te je u tom smislu iskazao poštovanje prema svima koji su dali svoj doprinos u formiranju i jačanju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Kavazović je naveo da je od izuzetne važnosti uloga vjere u životu svakog čovjeka, pa tako i pripadnika OS BiH, te da se čovjek nalazi u stalnohj borbi između svojih mogućnosti i želja, a mjesec Ramazan je prava prilika da se pronađe željeni balans, i on je prilika za novo iskustvo života, prilika za jedno novo buđenje i osvježenje duše.

– Post je novo, blisko susretanje s Izvorom iz kojeg je sve poteklo. S tog Izvora je došao život i razvio se u silnoj raskoši svojih izraza. S tog Izvora dotječe i život za ljudska srca, koja njime uzbujaju i ushite se, ovako kako s proljeća ustrepti i zablista priroda – kazao je reisu-l-ulema u svojoj poruci.

Naglasio je da post osigurava protok svijesti o Božijoj sveprisutnosti kroz sve pore čovjekove ličnosti, tako da ona zahvata i prožima cijelo njegovo biće i sve organe, pa tako čovjek dok posti, postaje drugačiji, smireniji, plemenitiji i ljepši.

Pozvao je pripadnike OS BiH da nastave graditi povjerenje i njegovati dobre odnose s drugima, jer je to put da se društvo oporavi, stabilizira i napreduje, što je želja svih normalnih i dobronamjernih ljudi u BiH.

Reis Kavazović je također, iskazao želju da ramazan svima nama pruži novi zamah i aktivira pozitivna strujanja, čestitao je nastupajući mjesec ramazana riječima Ramazan šerif mubarek olsun!

Također je i ministar Podžić tom prilikom naglasio značaj postojanja Vjerske službe u MO i OS BiH čiji predstavnici daju svoj puni doprinos u širenju poruka međusobnog poštovanja, razumijevanja i važnosti mira, čime se osiguravaju važni preduvjeti za profesionalno i uspješno funkcionisanje institucije.

– U aprilu ćemo promicati vrijednosti ramazanskog posta, ali isto tako u ovom mjesecu ćemo obilježiti i Uskrs i Vaskrs, veliki katolički, odnosno pravoslavni blagdan. Sve to zajedno promatramo kao veliko bosanskohercegovačko dobro koje treba da nas približi zajedništvu i međusobnom uvažavanju, snaženju naših ljudskih i profesionalnih odnosa, čemu se iskreno radujemo – kazao je minister Podžić u svom obraćanju.

Na kraju je Podžić svima onima koji žive vrijednosti islama, čestito nastupajući ramazan uz želju da bude ispunjen zdravljem i obiljem Božijeg blagoslova, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Tradicionalnom predramazanskom susretu, u organizaciji Vojnog muftijstva i vojnog muftije Hadisa ef. Pašalića, prisustvovali su i generalski kor OS BiH na čelu sa načelnikom ZŠ OS BiH general pukovnikom Senadom Mašovićem, pomoćnici ministra i uposlenici Ministarstva odbrane BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH.

(TIP/Izvor: Fena)