Nastavlja se suđenje Fadilu Novaliću i drugima

Za danas je u Sudu BiH zakazan nastavak suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugim optuženim za nabavku 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”.

Na prethodnom ročištu održanom 23. marta direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak izjavio je da Novalić nije lično kontaktirao sa njim i da je firma “Srebrena malina” za četiri dana dobila dozvolu za uvoz.

Na poziv odbrane, grafološki nalaz na ovom ročištu iznio je vještak Ismet Katana koji je analizirao pisma namjere za nabavku respiratora od 2. i 14. aprila.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministar finansija Federacije BiH Jelka Milićević, suspendovani direktor federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

(TIP/Srna/Foto: Fena)