Amra Nadarević – Vodenčarević: Ovo je značajna pomoć za rano otkrivanje i liječenje karcinoma u TK

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je u srijedu inicijativu zastupnice Naše stranke, Amre Nadarević-Vodenčarević, da se po hitnom postupku nabavi linearni akcelerator, koji se inače koristi u eksternoj radioterapiji (EBRT), a u svrhu liječenja karcinoma, kontrole rasta tumora i smanjenje njegovog širenja na okolno zdravo tkivo.

„Od osnivanja Odjeljenja za radioterapiju UKC Tuzla, 2009. godine do danas zabilježen je konstantan porast broja pacijenata. Ukupan broj pacijenata koji su prošli radioterapijski tretman od 2009. do 2021. godine je oko 10.000 pacijenata. Dosadašnji prosjek čekanja na početak radioterapijskog tretmana je 25 dana što podrazumijeva pregled pacijenta, planiranje doze, CT simulaciju i radioterapijski tretman.“

Kako ona kaže, u Tuzlanskom kantonu oko 1.600 novodijagnosticiranih pacijenata s malignim oboljenjima, dok je u upotrebi linearni akcelerator nabavljen davne 2009. godine i do danas je repariran i servisiran nekolicinu puta.

 „Zaista sam sretna zbog usvajanja ove inicijative, jer će novi aparat pomoći da više od 30% pacijenata se potpuno izliječi ranim otkrivanjem karcinoma i pravom terapijom“, zaključuje na kraju zastupnica Nadarević-Vodenčarević.

(TIP)