Predstavnički dom FBiH: Vuku smo dali da čuva ovce, novcem građana pokrivaju pljačku zdravstva

U toku je rasprava na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta o predloženom zakonu u čijem je nazivu finansijska konsolidacija i restrukturiranje javnih zdravstvenih ustanova, kliničkih centara i bolnica u Federaciji BiH.

U dosadašnjem toku, uglavnom su govorili zastupnici iz opozicionih stranaka najavljujući da u principu nisu protiv zakona ove vrste, ali jesu protiv nagrađivanja menadžmenta u zdravstvenim ustanovama čije je loše poslovanje dovelo do dugova a sad im na osnovu ovog zakona, na upravljanje treba dati i dodatni novac poreznih obveznika za pokrivanje milionskih gubitaka. To će se desiti ako zakon bude usvojen u predloženom tekstu, kazali su opozicionari te najavili više amandmana i zaključaka koji bi, po njihovom mišljenju, doveli do mnogo boljeg i pravdenijeg teksta, u korist pacijenata. U protivnom, neće dati podršku.

– Znamo da je najveća korupcija u zdravstvu – riječi su Elvira Karajbića iz Socijaldemokratske partije BiH.

Toj konstataciji se usprotivio dopredsjedavajući Doma Mladen Bošković iz Hrvatske demokratske zajednice BiH. Kratko replicirajući Karajbiću, kazao je da kao zdravstveni djelatnik zna korupcija sigurno nije najveća u toj branši mada ne tvrdi da je nema.

Karajbićev stranački kolega Damir Mašić kaže da je na osnovu predloženog zakona, najviše novca namijenjeno upravo najvećim gubitašima, dok je zastupnica Alma Kratina iz Demokratske fronte navela da ne može podržati davanje novca tamo gdje je netransparentno nestajao njegov trag. Po njenim riječima, to je i suština predloženih amandmana.

Iz SDP-a je jednim od amandmana najavljen zahtjev da direktori zdravstvenih ustanova poreznih dužnika ne mogu ponovno obavljati tu dužnost.

Neki od zastupnika su najavili da predloženim zaključcima traže novu, reformsku legislativu u oblasti zdravstva jer predloženi zakon znači samo ‘gašenje požara’, ne i temeljnije rješavanje nagomilanih problema u zdravstvu.

Sanela Prašović Gadžo iz Saveza za bolju budućnost ističe da je predloženim zakonom, za Opću bolnicu u Sarajevu namijenjeno dva miliona KM i da će njen zastupnički klub zatražiti amandmanom pet miliona KM za tu ustanovu imajući na umu i njenu ulogu u zbrinjavanju bolesnika tokom pandemije COVID-a 19.

Nije samo Opća bolnica u Sarajevu “zakinuta” predloženim zakonom, kazao je Irfan Čengić iz SDP-a, već i kantonalna bolnica u Zenici, dok zastupnik Hamdija Abdić (Stranka demokratske akcije), jedan od rijetkih dosadašnjih diskutanata iz stranaka parlamentarne većine, smatra da je zakon prihvatljiv jer će, primjerice, mnogo značiti u finansijskoj konsolidaciji Kantonalne bolnice u Bihaću. Planirani novac neće otići menadžerima već građanima, smatra on.

Zakon o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdrastvenih ustanova Federalna vlada je predložila Parlamentu po hitnom postupku uz njena dva amandmana, a najavljuje izdvajanje 225 miliona KM iz federalnog budžeta u naredne tri godine univerzitetsko-kliničkim centrima te kantonalnim i općim bolnicama.

Prema najavi Vlade FBiH, cilj je postizanje likvidnosti i solventnosti, jačanje kvalitete i učinkovitosti u pružanju zdravstvenih usluga te modernizacija univerzitetsko-kliničkih centara, kantonalnih i općih bolnica.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Fena)