Iron Puki se 9. aprila u Berlinu bori za evropsku IBO titulu

Najbolji bosanskohercegovački profesionalni bokser Edin Puhalo, alias Iron Puki, ukrstit će 9. aprila rukavice s Nijemcem Nilsom Schmidtom za kontinentalnu evropsku titulu u IBO federaciji, jednoj od najjačih svjetskih organizacija u profesionalnom boksu.

Borba je planirana u Berlinu na događaju koji organizira njemačka promoterska kuća Kuc Boxpromotion, a borba bh. šampiona je ujedno i borba večeri zajedno s onom između Rica Muellera i Floriana Widenhofa.

Predviđen je meč u 10 rundi, a mimo ove dvije glavne borbe planirano je još devet predborbi. Najviše pažnje među njima privlači velika zvijezda i njemački teškaš Tom Shwarz koji je boksao protiv Tysona Furyja.

– Radim kamp priprema od 10 sedmica i u završnoj sam fazi. Imam još jednu sedmicu sparinga, a nakon toga ulazim u sedmicu u kojoj radim akomulaciju i podražajne treninge. Ovo su jedne od najboljih priprema koje sam odradio do sada i uvjeren sam da mogu pobijediti Schmidta bez obzira što je meč u njegovoj državi – kazao je Puhalo.

Ističe da mu ovo važan meč zato što je borba za prvaka Evrope, ali i zbog činjenice da će pobjednik postati izazivač za svjetskog prvaka i već do kraja godine može dobiti priliku za borbu za svjetski pojas, što mu je velika motivacija i izazov.

– Dobio sam priliku i želim je iskoristiti i donijeti IBO pojas po prvi put u Bosnu i Hercegovinu. Svjestan sam da neće biti lako, ali sam dovoljno spreman i motiviran za pobjedu – rekao je Puki.

Ono što je zanimljivo za ovu borbu jeste i to da oba borca imaju isti skor 20:1 s tim da je bh. bokser 19 puta nokautirao svoje protivnike, dok je Nijemac u 14 borbi slavio nokautom.

U IBO organizaciji je aktuelni svjetski prvak Oleksandr Usyk, a prije njega je bio Joshua, Fury, Kličko, Lewis i drugi najbolji svjetski bokseri, saopćeno je.

(TIP)