Budžet FBiH na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH zakazao je za 28. i 29. marta sjednicu na kojoj bi trebao biti razmatran Prijedlog ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH, kao i Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2022. godinu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji BiH.

Budžet je predložen u iznosu od 5,6 milijardi KM i veći je za 116 miliona KM ili za dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

Njegov rast za ovu godinu posljedica je činjenice da se po svim projekcijama Vlade u ovoj godini planiraju veći prihodi, u ukupnom iznosu 4,471 milijardi maraka, od čega 2,218 milijardi su prihodi od doprinosa, 1,692 milijarde od poreza, a ostalo se odnosi na druge neporezne prihode.

Za ovogodišnji budžet, između ostalih, vežu se prijedlozi zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH I o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH, koje će također razmatrati Predstavnički dom.

Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, koji je utvrdila Vlada Federacije BiH sa svoja dva amandmana, podrazumijeva izdvajanje 225 miliona KM iz federalnog budžeta u naredne tri godine univerzitetsko-kliničkim centrima, te kantonalnim i općim bolnicama.

Cilj zakona je postizanje likvidnosti i solventnosti, jačanje kvalitete i učinkovitosti u pružanju zdravstvenih usluga, te modernizacija univerzitetsko-kliničkih centara, kantonalnih i općih bolnica.

Za primjenu Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH u ovogodišnjem budžetu planirano je 50 miliona KM. Ukoliko se usvoji ovaj zakon djeca iz slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženih porodica imat će pravo na dječji dodatak u mjesečnom iznosu od 103,17 KM do navršene 18 godine.

Također ovaj zakon po prvi put propisuje da porodiljske naknade za nezaposlene majke u čitavoj Federaciji neće moći biti manje od 298 KM mjesečno u prvoj godini nakon poroda.

Osim navedenih zakona poslanici Predstavničkog doma izjašnjavat će se o Prijedlogu zakona o doprinosima i Prijedlogu zakona o porezu na dohodak, kao I Programu rada Vlade Federacije BiH za 2022. godinu.

/TIP/Izvor: Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. [url=https://fabrika-teplic.ru]Теплицы распродажа цена[/url]. [url=https://fabrika-teplic.ru/]Теплица с доставкой и установкой[/url]. [url=https://fabrika-teplic.ru/#1]Теплицы прямостенные усиленные от производителя[/url]. [url=https://fabrika-teplic.ru/#2]Теплицы из поликарбоната цены[/url]. [url=https://fabrika-teplic.ru/#3]Теплицы из поликарбоната…

  2. Запуск обновленной версии приложения БК Олимп для Android уже здесь! Переосмыслив функционал, мы сделали процесс ставок невероятно простым. [url=https://skachat-olimpbet.ru/]Скачать приложение…