Održana konferencija ‘Veće plate ili udar na džepove građana?’

Konferencija pod nazivom “Prijedlozi zakona o porezu na dohodak i doprinosima u Federaciji Bosne i Hercegovine: Veće plate ili udar na džepove građana?” održana je danas u Sarajevu u organizaciji Liberalnog foruma.

Tokom konferencije, političari, ekonomisti, predstavnici nevladinih organizacija, poduzetnici i freelanceri analizirali su Prijedlog zakona o porezu na dohodak i Prijedlog zakona o doprinosima te pokušali dati odgovor na pitanje kakve bi bile posljedice usvajanja zakona u takvom obliku.

Predsjednik Liberalnog foruma Danijal Hadžović podsjetio je da će ta dva zakona biti razmatrana na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 28. i 29. marta. Kao razlog organiziranja konferencije naveo je činjenicu da Vlada FBiH nije organizirala adekvatnu javnu raspravu za zakone koji predstavljaju jednu od najvažnijih stvari za funkcioniranje ekonomije.

Smatra da je prije usvajanja potrebna sveobuhvatna rasprava između različitih privrednih subjekata, radnika, ekonomista i poslodavaca, ali i političkih predstavnika, kako bi se utvrdile prednosti i mane zakona.

Kao prednosti prijedloga zakona naveo je smanjenje doprinosa, što pruža mogućnost rasterećenje poslodavaca i lakšeg zapošljavanja, ali kao negativnu posljedicu izdvojio je insistiranje Vlade FBiH da su ugovori o djelu i ugovori freelancera izjednačeni sa ugovorima o radu, što je, kako je kazao,  potpuna besmislica.

– Freelanceri će umjesto dosadašnjih 10 posto poreza na dohodak i četiri posto doprinosa za zdravstvo, sada morati plaćati 32,5 posto doprinosa i 13 posto poreza na dohodak, što je brutalno povećanje nameta. Pored toga, zakon im ne nudi pravo da koriste doprinose koje bi morali plaćati u punom obimu – rekao je.

Direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mladen Pandurević tvrdi da su Prijedlog zakona o porezu na dohodak i Prijedlog zakona o doprinosima loši, iako  imaju neke dobre strane.

– Ti zakoni su sedam godina u proceduri, jer Vlada FBiH ne zna ili nije spremna da napravi zakone na način da budu stvarni reformski zakoni – poručio je.

Pandurević smatra da su poslodavci dovedeni u situaciji da njima odgovara usvajanje tih zakona, jer im uslijed ranijeg opterećenja rada, bilo kakvo olakšanje nešto znači, ali da nisu zadovoljni definisanjem velikog broj odredbi.

Tvrdi da će  plaće biti povećane onima čije su plaće veće od 1.500 KM te da postoji realna opasnost da će biti smanjene onima čije su plaće niže od prosječne.

Ekonomista Admir Čavalić smatra da se mnogo kasni s usvajanjem zakona, iako su reformski. To su, pojasnio je, arhaična rješenja koja su pisana prije pet godina te da nije dobro u vremenu inflacije dizati porez na dohodak ili opterećivati ugovore o djelu i poslovanje freelancera, jer su te kategorije bitne za domaću ekonomiju.

(TIP/Izvor: Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.