Zelenski pozvao na globalne proteste: Podržite slobodu i život

Danas je  mjesec dana od početka ruske invazije na Ukrajinu.Prema posljednjim informacijama UN-a, dosad je ubijeno najmanje 925 civila. Od početka invazije zabilježena je 2421 civilna žrtva, od čega je 925 smrtnih slučajeva, a 1496 je ranjenih. Ubijeno je najmanje 75 djece, a 99 ih je ranjeno. Stradanja su uglavnom uzrokovana granatiranjem i zračnim napadima. Više od 3,6 miliona Ukrajinaca je pobjeglo u susjedne zemlje.

Stoltenberg: Rusija je napravila veliku  grešku

Generalni sekretar NATO-a Jen Stoltenberg jutros se kratko obratio novinarima uoči samita u Briselu. Rekao je da je Rusija napravila veliku grešku invazijom na Ukrajinu.

Stoltenberg je potvrdio da će NATO početi s dogovaranjem raspoređivanja NATO trupa u Rumuniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Bugarskoj.

U ukrajinskoj luci u Berdjansku izbio požar

U luci u ukrajinskom gradu Berdjansku u Zaporoškoj oblasti je izbio požar, javlja Gardijan pozivajući se na lokalne medije i zvaničnike.

Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko izvijestio je jutros na svom Telegram kanalu, pozivajući se na ukrajinsku mornaricu, da je uništen veliki ruski desantni brod Crnomorske flote ‘Orsk’.

Zelenski pozvao na proteste širom svijeta: Podržite slobodu i život

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je pozvao ljude širom svijeta da izađu na ulice i pokažu svoju podršku Ukrajini.

Ovaj poziv uputio je u svom videoobraćanju sinoć i to po prvi put na engleskom jeziku, uoči današnjeg NATO samita.

– Ruski rat nije bio samo protiv Ukrajine, već i protiv slobode ljudi posvuda i svijet je trebao zaustaviti rusku grubu upotrebu sile – rekao je, prenosi BBC. 

– Dođite iz svojih ureda, svojih domova, svojih škola i univerziteta, dođite u ime mira, dođite s ukrajinskim simbolima da podržite Ukrajinu, podržite slobodu, podržite život – rekao je ukrajinski predsjednik.

 Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo ruski nacrt rezolucije o Ukrajini

Ruski nacrt Rezolucije o humanitarnoj pomoći Ukrajini, koji je predstavljen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UNSC), nije prihvaćen jer nije dobio potrebnih devet glasova podrške.
Samo je Kina podržala ruski nacrt rezolucije, a 13 zemalja su ostale suzdržane.

Dok je Generalna skupština UN-a održavala sjednicu na kojoj je skrenuta pažnja na humanitarne posljedice rata u Ukrajini, Rusija je, uz obrazloženje da je ova sjednica “politizirana”, Vijeću sigurnosti UN-a iznijela prijedlog rezolucije.

Vasilij Nebenzja: Žalimo što nije usvojena humanitarna rezolucija

“Moskva očekuje da će Vijeće sigurnosti UN a vremenom uraditi sve što može kako bi se ublažila humanitarna situacija u Ukrajini”, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

“Žalimo što VS UN nije usvojio rezoluciju u kojoj se poziva na dogovoreni prekid vatre za evakuaciju civila, kako bi se riješila humanitarna pitanja. Bez obzira na to, očekujemo da članovi međunarodne zajednice koji to iskreno žele, učine sve da se olakša humanitarna situacija u Ukrajini i ublaži patnja civilnog stanovništva”, kazao je Nebenzja, prenio je TASS.

Najvažniji događaji:

– NATO vjeruje da je između 7 i 15 000 ruskih vojnika ubijeno tokom invazije na Ukrajinu​

– Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo ruski nacrt rezolucije o Ukrajini

– Predsjednik Zelensky zamolio je ljude posvuda da izađu na ulice u znak podrške Ukrajini u obilježavanju mjesec dana od ruske invazije

– Njegov poziv za globalnu podršku dolazi uoči hitnog NATO samita u Briselu, kojem će prisustvovati američki predsjednik Joe Biden

-Lideri NATO-a će na samitu odobriti veliko povećanje svojih snaga u istočnoj Evropi, kaže generalni sekretar NATO-a

-Jens Stoltenberg kaže da će četiri nove borbene grupe biti poslate u Slovačku, Mađarsku, Bugarsku i Rumuniju

– SAD kažu da su pripadnici ruskih snaga počinili ratne zločine u Ukrajini

(TIP/IzvorBHRT, BBC, agencije)