Uprkos podržanim principima, dopune Zakona o PDV-u na čekanju

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici podržao je principe (prvo čitanje) prijedloga zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

Prijedlogom dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost predviđa se smanjenje stope PDV-a sa 17 na 5 posto za lijekove i pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala stavljena u promet u skladu s propisima o njihovom stavljanju u promet, brašno, hljeb dobiven od svih vrsta brašna, sve vrste mlijeka koje se stavlja u promet pod istim nazivom u tečnom stanju, svježe, pasterizirano, homogenizirano i kondenzirano, mlijeko u prahu, maslac i ostali mliječni proizvodi, mlijeko za bebe i dječija hrana za dojenčad izrađena od mlijeka.

Isto važi i za jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer, stočnu hranu bez koncentrata i sjemena i sadni materijal.

Pomoćnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Sektoru za poreze Muharem Mašinović rekao je da se izmjene Zakona o PDV-u koji se odnose na uspostavu diferencirane stope ne mogu provesti odmah, odnosno da je za to potrebno vrijeme koje se odnosi na uspostavu novih softvera.

“Jedna stopa je puno efikasnija i provodivija. Mišljenja smo da se socijalni segment definira mjerama i intervencijama i paketima Vlada. Osim što su odredbe prijedloga zakona sporne u načinu primjene, tu je i odredba koja ne tretira zalihe, kao prelazna odredba. Istovremeno prijedlogom se odstupa od evropskih direktiva”, naveo je Mašinović.

Istovremeno, mišljenjem UIO BiH navedeno je kako bi smanjenjem stope PDV-a u budžetima nastalo umanjenje prihoda od više stotina miliona KM.

“Frapantan je dio iz mišljenja Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Tamo, između ostalog, stoji da smanjenje stope PDV-a ne znači smanjenje socijalnih razlika i da bi dvostruko veću korist donio bogatim nego siromašnim, da se tako stimulišu zapravo bogati”, naveo je Mladen Bosić, delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda PS BiH.

Delegati Kluba srpskog naroda iz SNSD-a, kako je obrazložila delegatkinja Dušanka Majkić, najavili su da će u skladu sa zaključcima Narodne skupštine kroz amandmansku fazu zakonskog rješenja zatražiti uvođenje nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice.

U drugom krugu glasanja, zbog protivljenja većine delegata u Klubu srpskog naroda nije prihvaćeno da se prijedlog izmjena Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini razmatra po hitnom postupku.

Kako je većina delegata u Klubu srpskog naroda bila i protiv skraćene procedure razmatranja zakona, o tome će se Kolegij usaglašavati naknadno.

Ovim zakonskim rješenjima predviđa se ukidanje akcize na gorivo.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici većinom glasova odbacio je da se prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom, ali i skraćenom postupku. Time će se ovaj prijedlog zakona razmatrati u redovnoj proceduri.

Radi se inače o zakonskom materijalu koji je jedna od 14 obaveza iz Mišljenja Evropske komisije na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Protiv usvajanja zakona po hitnoj i skraćenoj proceduri glasala su četiri izaslanika u Klubu hrvatskog naroda iz HDZ-a BiH i četiri delegata Kluba srpskog naroda iz SNSD-a.

Zbog nedostatka entitetske većine, protivljenjem četiri delegata u Klubu srpskog naroda nisu usvojene ni izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine u prvom čitanju (načela).

Usaglašavanje o ovom zakonu Kolegij će obaviti naknadno.

Također, radi se o zakonskom materijalu koji je jedna od 14 obaveza iz Mišljenja Evropske komisije na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici, zbog postojanja entitetske većine iz Republike Srpske, nije prihvatio da po hitnoj proceduri bude razmatran zahtjev Predstavničkog doma za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku, kojim se predviđa povećanje plata vojnicima, policijskim i službenicima na nivou BiH sa najnižim koeficijentima.

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Dušanka Majkić rekla je da se u godini izbora pojavljuje mnoštvo zakonskih prijedloga o platama.

“Nemamo ni ovlaštenog predlagača, a ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda je rekao da nije usvojen fiskalni okvir, nemamo usvojen budžet i sve je nedefinisano”, navela je Majkićeva.

Delegat srpskog naroda Mladen Bosić upitao je ko je odgovoran za ovakvo stanje, ocijenivši da je riječ o “pranju ruku” za katastrofalno stanje u BiH.

Delegat hrvatskog naroda Zlatko Miletić rekao je da iz Majkićeve “izbija neko zlo” i da je sramotno da zaposleni u institucijama BiH – vojnici, policajci i službenici, imaju tako mizerne plate.

Šef Kluba delegata hrvatskog naroda Lidija Bradara upozorila je da se na sjednici raspravlja o proceduri, a ne o samom zakonu, dok je delegat iz istog kluba Marina Pendeš dodala da bi ovoj kategoriji zaposlenih trebalo povećati plate.

Prijedlog zakona kojim se predviđa povećanje plata od 100 do 140 KM za više od 18.000 zaposlenih koji trenutno imaju mjesečna primanja niža od 1.500 KM, u parlamentarnu proceduru uputili su poslanici HDZ-a BiH u Predstavničkom domu.

Za sprovođenje ovog zakona potrebno je 30 miliona KM.

Usvojena Odluka o zahtjevu za traženje ubrzanog kandidatskog statusa u EU

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj sjednici jednoglasno odluku kojom je pozvao Evropsku komisiju, Vijeće Evrope unije i Evropski parlament da Bosnu i Hercegovinu po ubrzanom procesu primi u kandidatski status za članstvo u Evropsku uniju.

Kako je pojasnio predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, koji je predložio donošenje odluke, istakao je da bi to reafirmiralo evropski put Bosne i Hercegovine.

On je naveo kako će ista inicijativa za donošenje odluke biti proslijeđena u Predstavnički dom PS BiH na usvajanje kako bi odluka imala zajednički stav Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Mladen Bosić, delegat u Klubu srpskog naroda smatra da je prijedlog odluke licemjeran, jer Parlamentarna skupština BiH ne funkcioniše, odnosno ne može donijeti niti jednu odluku od značaja za građane koje predstavlja.

“Mislim da se radi o populizmu i skretanju pažnje s bitnih stvari. Danas je na dnevnom redu pet-šest tačaka dnevnog reda iz oblasti koje su bitne u ispunjavanju uslova iz Mišljenja Evropske komisije. Tu imamo šansu da pokažemo stvarno opredjeljenje”, naglašava Bosić.

Delegat u Klubu bošnjačkog naroda Denis Bećirović izrazio je razočarenje što Dom naroda PS BiH nije danas prihvatio njegovu inicijativu da se donese odluka o tome da Bosna i Hercegovina slijedi stavove Evropske unije u slučaju “agresije Rusije na Ukrajinu”.

“Putin u Moskvi i Lukašenko u Minsku mogu biti zadovoljni današnjim glasanjem u Domu naroda PSBiH, jer smo se u BiH opredijelili da ostanemo u manjinskom dijelu svijeta, zajedno sa Sjevernom Korejom, Eritrejom i Sirijom, koji nije na adekvatan način osudio dešavanja u Ukrajini”, istakao je Bećirović.

EU je ranije navela kako se očekuje da Bosna i Hercegovina ispuni 14 zahtjeva iz Mišljenja Evropske komisije kako bi se BiH dodijelio kandidatski status. BiH je 2016. podnijela zvaničan zahtjev za članstvo u EU.

(TIP/Izvor: federalna.ba/agencije)