Ramo i Vera švercali oružje u Švedsku, Sud BiH odredio im pritvor

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Ramu Mujkića (alias Valentin Zahirović) rođenog 1957. godine u  Banja Luci, državljanina BiH, i Veru Mujkić, rođenu 1961. godine u Republici Hrvatskoj, državljanku BiH.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i terete se za međunarodno krijumčarenje veće količine oružja i vojne opreme koja je bila namijenjena ilegalnom tržištu oružja na području Švedske, a otkrivena je i zaplijenjena na graničnom prelazu u Sloveniji.

Osumnjičeni su duži vremenski period bili nedostupni pravosuđu BiH, a u njihovom lišenju slobode, ostvarena je saradnja sa partnerskim institucijama Kraljevine Švedske.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. tačke a) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250., u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Sud BiH je nakon odlučivanja o prijedlogu tužilaštva odredio pritvor za navedene osumnjičene.

(TIP/Nap)