Dodik: ‘Ne prihvatam Sarajevo kao glavni grad’

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da je priča o sankcijama njemu i entitetu Republika Srpska u Evropskoj uniji nametnuta, dobrim dijelom i od opozicije u RS, te da se od početka znalo da jedan dio zemalja EU neće htjeti da bude dio te harange.

“S druge strane, dio zemalja je u posljednje vrijeme pokazao da misle da je sasvim dovoljno da se neko sankcioniše i da će u tom pogledu taj neko promijeniti političke stavove, da će izgubiti izbore, da će se promijeniti narativi i sve ostalo što sa tim ide”, rekao je Dodik za ATV.

Očigledno, smatra Dodik, da to nije tako.

“Čak je i /visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep/ Borrell, prilikom posljednje posjete BiH, rekao da vidi da u BiH nema političke volje da se radi, te da ništa ne mogu riješiti sankcije, što je tačno”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, potpuno je pogrešno postavljena priča o tome da se neko sankcioniše zato što politički ne odgovara.

Dodik je naveo da već odavno “briselska administracija i State Department ne vode računa šta piše u bilo kom dokumentu, počev od ustava, nego izričito traže da se provode njihove politike, koje nisu uvijek ustavne i zakonite”.

“I ako se tome suprotstavite, a ja jesam, onda vam kažu da će vas sankcionisati. Tu su, naravno, i domaći izvršioci radova koji stalno nešto kinje na toj temi, pokušavaju da vas strpaju u to. Pa svaki sastanak opozicije je u smislu da je jedino rješenje za Republiku Srpsku da se `skine Dodik`”, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Dodik je naveo da ključno pitanje, kad je riječ uopšte o pominjanju sankcija, dolazi iznutra, od opozicije.

“Vidljivo je da je to unutrašnji narativ, kome treba dodati i ove iz Sarajeva, koji su bijesni na Republiku Srpsku i Milorada Dodika”, rekao je on.

Kad je riječ o neuspjehu pregovora o Izbornom zakonu BiH, Dodik je naveo da to govori o BiH kao neuspješnoj i propaloj zemlji te da je ovdje jedini cilj da se pobjegne od trenutne situacije, iako niko ne garantuje da će taj neki novi model biti uspješan.

Dodik je naglasio i da će izbori u BiH vjerovatno biti raspisani i da to neće biti sporno, ali da oni neće pokazati ništa od onoga što opozicija očekuje.

“Nema nijednog političara u Sarajevu koji ne traži da zaključke Narodne skupštine, koje smo ranije donijeli, povučemo. Oni znaju šta je to, a znamo i mi. Da li će to biti danas sprovedeno ili za par mjeseci, ili čak godinu dana – nije važno. Imamo naš put i on će biti sproveden i dalje ćemo ići sa našim politikama u vezi sa prenosom nadležnosti”, dodao je Dodik.

Dodik je naglasio i da je RS “autonomna, da nema potrebe da se bavi unutrašnjim pitanjima u Federaciji BiH, osim u dijelu koji se odnosi na zaštitu Srba u tom entitetu”.

Dodik je rekao da nikada nije i neće prihvatiti da Sarajevo bude glavni grad Bosne i Hercegovine iznoseći neistinite tvrdnje da je “140.000 Srba istjerano iz ovog grada”.

A odmah zatim je rekao da Srbi nisu htjeli da žive u Sarajevu tj. Alijinoj zemlji.

“Nikada to neću prihvatiti za razliku od rukovodstva PDP-a Branislava Borenovića, Jelene Trivić i Igora Crnatka. Ovih dana obilježavamo tragičnu sudbinu sarajevskih Srba koji su, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, rekli da neće da žive u Alijinoj zemlji. To govori o tome šta Srbi misle o BiH i dužan sam da to mišljenje pronosim i da ne bude zaboravljeno”, rekao je Dodik.

(TIP/Srna/N1)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…