Ukrajinci odbili predaju Mariupolja, granatiran tržni centar u Kijevu

Ukrajinski zvaničnici kažu da su odbili noćas ultimatum Rusije da kapituliraju u Marijupolju, gradu pod opsadom. “Nema govora o predaji ili polaganju oružja. Već smo obavijestili rusku stranu”, rekla je ukrajinska vicepremijerka Irina Vereščuk za ukrajinski list Pravda.

“To je namjerna manipulacija i pravo na uzimanje talaca”, rekla je ona u osvrtu na ruski zahtjev. Rusko ministarstvo odbrane pozvalo je Ukrajinu da “položi oružje” i sačuva stanovnike i infrastrukturu lučkog grada Marijupolja.

“Pozivamo zvanične vlasti Kijeva da budu razumni i otkažu ranija uputstva koja obavezuju militante da se žrtvuju i da postanu ‘mučenici Marijupolja'”, rekao je direktor Ruskog nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev, u poruci koju je objavilo rusko Ministarstvo odbrane.

Prema njemu Rusija i Ukrajina dogovorili su se o putu kojim bi stanovnici Marijupolja mogli da odu do teritorije pod kontrolom Kijeva 21. marta.

“Od 10 sati, po moskovskom vremenu … Rusija otvara humanitarne koridore iz Marijupolja ka istoku, i u saglasnosti sa ukrajinskom stranom ka zapadu”, rekao je Mizinicev.

Vicepremijerka je rekla da “okupatori nastavljaju da se ponašaju kao teroristi”. “Oni kažu da se slažu da uspostave humanitarni koridor i ujutru bombarduju mjesto evakuacije. Vlada čini sve što je moguće. Najvažnija stvar za nas je da spasemo živote i zdravlje naših građana”, rekla je ona.

Prema lokalnim vlastima ruski vojnici su silom preselili oko 1.000 stanovnika grada ka Rusiji i oduzeli im ukrajinski pasoš, što je mogući ratni zločin. Vicepremijerka je zatražila da se prioritet da humanitarnom koridoru i dozvoli da izađe oko 350.000 ljudi još blokiranih u Marijupolju.

Marijupolj, na jugu zemlje je jedan od glavnih ciljeva u ratu koji Vladimir Putin vodi u Ukrajini, navodi France presse. Taj grad predstavlja kopneni most između ruskih snaga na Krimu na jugozapadu i teritorije pod kontrolom Rusije na sjeveru i istoku.

Grad u kome većinski živi rusofono stanovništvo trpi jake udare ruskih snaga od početka invazije 24. februara.

Bijela kuća je objavila da će američki predsjednik Joseph Biden otputovati u petak u Varšavu da razgovara sa svojim poljskim kolegom o ruskoj invaziji.

Biden će prethodno ići u Belgiju da se sastane sa vođama NATO, G7 i Evropske unije, navela je Bijela kuća.

Najmanje šest osoba poginulo je u napadu ruske vojske na tržni centar u kijevskom okrugu Podil kasno u nedjelju.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopštila je na Telegramu da spasilačke službe gase požar koji je izbio na nekoliko spratova tržnog centra i parkinga zbog ruskog raketiranja.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko naveo je da je pogođeno i nekoliko kuća u blizini tržnog centra, te da se na mjestu događaja nalaze spasioci, hitna pomoć i policija.

Jutrošnji snimci pokazuju da je tržni centar u potpunosti izgorio od požara nakon raketiranja.

Britansko ministarstvo odbrane tvrdi da je Kijev i dalje prioritet Rusije i očekuju ponovni pritisak u sljedećih nekoliko sedmica. U posljednjem jutarnjem izvještaju navedeno je da su se teške borbe nastavile sjeverno od glavnog grada, ali je rusko napredovanje iz tog smjera zastalo.

“Uprkos kontinuiranom nedostatku napretka, Kijev je i dalje primarni vojni cilj Rusije i oni će vjerojatno dati prednost pokušajima opkoljavanja grada tokom sljedećih sedmica.”

Zaustavljeno curenje amonijaka u fabrici u ukrajinskom gradu Sumiju

Curenje amonijaka u hemijskoj fabrici u istočnom ukrajinskom gradu Sumiju koje je zagadilo široku oblast je suzbijeno, javili su danas ukrajinski zvaničnici.

Guverner regiona Sumi Dmitro Živicki nije rekao šta je izazvalo curenje, a zagađenje se proširilo na oko 2,5 kilometra u svim pravcima iz fabrike Sumikimprom koja proizvodi đubrivo. Fabrika se nalazi na istočnom obodu grada od oko 263.000 stanovnika, koji je posljednjih sedmica pod čestim grantiranjem ruskih snaga.

Rusko ministarstvo odbrane sinoć je saopštilo da su “nacionalisti minirali” instalacije za skladištenje amonijaka i hlora u fabrici Sumikimprom “sa ciljem masovnog trovanja stanovnika regiona Sumi u slučaju da u grad uđu ruske oružane snage”, prenijela je agencija France presse.

(TIP/Izvor: federalna.ba/agencije)