Na koji način će funkcionirati blokovi 4 i 5 termoelektrana Tuzla i Kakanj?

Obnova proizvodnje električne energije u bloku 4 Termoelektrane Tuzla i bloku 5 Termoelektrane Kakanj za rudare predstavlja nadu da će u rudnike konačno biti uložena značajna sredstva. Zuhdija Tokić kaže da se nadaju da ovo nisu političke manipulacije.

“Iskreno se nadamo da odluke o nastavku rada blokova 4 i 5 neće proizvesti da se dodatno kupuje ugalj iz Stanara u Republici Srpskoj, nego će se ta sredstva uložiti u Rudnik Kreka u neophodnu kupovinu opreme i mehanizacije˝, izjavio je predsjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka Zuhdija Tokić.

Tokić s razlogom strahuje od manipulacija, jer u rudnicima koji su u višemilijunskim gubicima, a iz kojih bi se crpio ugalj, ležišta uglja su već zastarjela, dotrajala i iskorištena. Površinski kopovi nisu spremni za proizvodnju većih količina uglja, zbog čega su neophodna ulaganja. Na ovaj problem profesor Sabid Zekan već dugo upozorava.

“Ono što se zna je da uglja nema u našim rudnicima, moguće da će se nabavljati negdje na tržištu, ali će u tom slučaju električna energija biti značajno skuplja. Postavlja se pitanje ko će platiti povećanje cijene električne energije, a vjerovatno se sada ne smije dizati cijena zbog predstojećih izbora i mislim da će glavni udar biti na privredu˝, kazao je profesor Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Sabid Zekan.

Energetska zajednica već je reagirala na činjenicu da bi se u potpuni rad mogli vratiti blokovi 4 i 5 u termoelektranama u Tuzli i Kaknju, a koji su oslonjeni isključivo na ugalj, a čiji rad je odobren samo još ovu i narednu godinu. Upozorili su da je ovo kršenje sporazuma o zaštiti zdravlja građana potpisanog s Međunarodnom zajednicom.

“Oni će zauzeti stav vezano za prigovor koji je dostavljen Energetskoj zajednici vezano za tu odluku i ponovo će pokretati postupak, kao što je pokretala i u prethodnom periodu za sva kršenja obaveza koje smo mi kao država potpisali˝, rekao je Denis Žiško, Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

“Iskreno se nadamo da se neće odustati od Bloka 7, jer bi ipak Blok 7 bio zamjena za sve to i Blok 7 bi ponudio jednu garantovanu sigurnost uz obezbjeđenje svih potrebnih uslova zaštite okoline. I to je rudarima budućnost˝, kazao je predsjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka, Zuhdija Tokić.

Prema pojašnjenju koje je dao generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Admir Andelija, razlog vraćanja u potpuni pogon blokova u Tuzli i Kaknju je sigurna opskrba električnom energijom. Također, ovim mjerama omogućit će se da, u vrijeme krize, eventualni izostanak plinom u Bosni i Hercegovini se može nadomjestiti povećanom proizvodnjom električne energije. Sada se očekuje vidjeti na koji način će oni funkcionirati, proizvodnjom uglja iz vlastitih rudnika ili kupovinim iz drugih.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Maja Nikolić)