Učenici osnovnih škola u Slavinovićima i lokalna vlast ujedinjeni u rješavanju komunalnih problema

Učenici Richmond Park Međunarodne škole Tuzla, Osnovne škole Slavinovići i Mjesna zajednica Slavinovići pokrenuli su inicijativu sa prijedlogom rješenja problema saobraćajne infrastrukture radi veće sigurnosti svih građana.

Naime, stanovnici ovog naselja u dijelu ulice Slavinovićkog odreda 1992. od mosta na rijeci Jali do Tuševa, svakodnevno prolaze dionicom koja je neuslovna i opasna za kretanje, kako pješaka tako i vozača.

Ulica na ovom dijelu je veoma uska sa oštrom i nepreglednom krivinom, sa više udarnih rupa na kolovozu koje je skoro nemoguće zaobići bez posljedica po sigurnost vozača i pješaka. Na ovoj dionici uskog kolovoza ne postoji pješačka staza (trotoar) za sigurno kretanje pješaka, zbog čega su učenici i građani koji se kreću ovom ulicom svakodnevno izloženi opasnosti od saobraćajnih nesreća, koje su veoma česte na ovom dijelu puta.

Kako bi pomogli i podstakli rješavanje ovog, već dugo godina izraženog problema, učenici ove dvije škole uz podršku mjesne zajednice iznijeli su konkretne prijedloge kako ovaj problem riješiti:

-Na dijelu puta od Policijske stanice Istok do Richmond Park School Tuzla što prije izgraditi pješačku stazu (trotoar) kako bi se učenici na ovoj veoma opasnoj dionici mogli sigurno kretati,

-Na ovoj dionici što je moguće prije sanirati udarne rupe na kolovozu kako ih vozači ne bi morali obilaziti i ugrožavati pješake,

-Na raskrsnici kod Richmond Park School Tuzla postaviti odgovarajuće ogledalo, kako bi vozači imali bolju preglednost, čime bi se povećala i sigurnost,

-Pored obje škole postaviti odgovarajuće saobraćajne znakove i upozorenja da je u blizini škola i označiti pješačke prelaze sa usporivačima brzine.

Ova inicijativa iznesena je na posjednjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla gdje je dobila podršku gradskih vijećnika i gradske administracije.

S tim u vezi poduzete su određene mjere na snimanju terena i pronalasku najboljeg rješenja. S obzirom na ozbiljnost problema i opasnosti koje iz njega proizilaze očekivati je da će on u što skorije vrijeme biti na adekvatan način riješen, na zadovoljstvo svih građana naselja Slavinivići koji ovaj dio puta koriste.

(TIP)