Ruski pregovarač sa Kijevom: Strane se približile sporazumu

Šef ruske delegacije u pregovorima sa Ukrajinom Vladimir Medinski izjavio je danas da su se dvije strane približile sporazumu o neutralnom statusu Ukrajine.

Medinski, koji je predvodio ruski tim u nekoliko rundi pregovora sa Ukrajinom, rekao je da su strane suzile razlike po pitanju odustajanja Ukrajine od članstva u NATO-u i prihvatanja neutralnog statusa, prenijele su ruske novinske agencije.

“Pitanje neutralnog statusa Ukrajine i njenog nepridruživanja NATO-u jedno je od ključnih u pregovorima, i to je pitanje gdje su se strane maksimalno približile pozicije”, kazao je Medinski.

On je naveo da su dvije strane sada “na pola puta” po pitanju demilitarizacije Ukrajine. Dodao je da Kijev insistira na reintegraciji separatističkih regiona na istoku Ukrajine, podržanih od Rusije, a da Moskva vjeruje da stanovnicima tih oblasti mora biti dozvoljeno da sami određuju svoju sudbinu.

Medinski je rekao da je sastanak predsjednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, moguć nakon što pregovarači finaliziraju nacrt sporazuma o prekidu neprijateljstava i kada ga odobre vlade dvije zemlje.

(TIP/Beta)