Konaković: Ušli smo u završnu fazu pregovora

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković izjavio je danas u Sarajevu da sa sigurnošću može reći da su pregovori stranaka koji se vode o ustavnoj i izbornoj reformi u završnoj fazi i da su međunarodni predstavnici ‘iskristalisali’ dokument koji je sublimacija svih dosadašnjih pregovora i pokušaj kompromisa.

-Po meni su zaista bili vrlo objektivni, puno je zahtjeva sa različitih strana i to je dokument koji vjerovatno tek treba otići u centrale stranaka i dobiti finalni oblik i o tome zauzeti finalne stavove. Mislim da to neće dugo trajati – stav je Konakovića.

Ističe da se sve svodi na odnos dva ključna politička aktera, SDA i HDZ, te da dogovor zapravo zavisi od njihovog odnosa. Konaković smatra da to nije dobro, s obzirom da “histrorijat njihovih odnosa ne garantuje optimizam”.

Nije želio govoriti o ponuđenim rješenjima, ali kaže da se može napraviti bolan kompromis koji ne zadovoljava sve zahtjeve, ili s druge strane, odbaciti dogovor i ostaviti status quo u trenutku kada prvi put postoje precizni i jasni stavove međunarodne zajednice o BiH.

-Kroz prizmu Ukrajine shvatate koliko je važno kako se međunarodna faktori odnose prema državi BiH, i hoćemo li sada svima njima reći ne i insistirati na idealističkim zahtjevima koji mogu biti smetnja boljem rješenju – rekao je Konaković.

Razgovori političkih stranaka o reformi Ustava i izbornog zakona BiH nastavljeni su danas u zgradi Delegacije EU u Sarajevu, u prisustvu predstavnika EU i SAD-a, a neki od aktera sinoć su po okočanju drugog dana pregovora izrazili optimizam kada je riječ o postizanju dogovora.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Harun Muminović)