Počeo novi sastanak o izmjenama Izbornog zakona BiH

Pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji se vode između predstavnika bh. političkih stranaka, pod vodstvom ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Michaela Murphya i direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichhorst, počeli su jutros u Sarajevu.

U zgradu Delegacije Evropske unije stigli su predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković.

Nakon jučerašnjih višesatnih pregovora samo su predstavnici opozicionih partija dali izjave medijima, kada su naglasili da postoji spremnost da se razgovara o segmentu unapređenja integriteta izbornog procesa.

Istaknuli su da problem predstavlja zahtjev HDZ-a da članove Centralne izborne komisije (CIK), koje sada imenuje Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, potvrđuje i Dom naroda PSBiH iako to nigdje nije sadržano u preporukama Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR-a).

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Hazim Aljović)