Bursać: Ruski ambasador otvoreno prijeti BiH

U pitanju je opšti narativ na relaciji rusko-srpskih političara, od Banja Luke preko Beograda, do Moskve, po kome će svako pristupanje BiH NATO paktu biti poziv na rat i rusku intervenciju.

“Ruska agresija na Ukrajinu strašno podsjeća na opsadu BiH od strane srpskih agresora. Stradaju civili u redovima za vodu, stradaju majke sa djecom, stradaju bebe u porodilištima, dok agresor optužuje ljude da se samogranatiraju i da su nepostojeća nacija. Sablasno poznato i slično, ne ponovilo se.“

“Ako BiH odluči da bude članica bilo čega, to je unutrašnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija“, hladno i mirno je zaprijetio Bosni i Hercegovini ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, prije neki dan, gostujući na Federalnoj Televiziji.

Ruska doktrina: Ne postoji bošnjački narod, kao ni ukrajinski

Isti je to onaj Kalabuhov, koji je demonstrativno napustio ceremoniju obilježavanja uspostave Brčko Distrikta, nakon što je ambasador EU u BiH Johann Sattler u svom govoru podsjetio na rat u Ukrajini i direktnu odgovornost koju za to snosi Rusija.

Isto je to čovjek, koji je na početku svog rada u BiH, kazao gostujući kod Senada Hadžifejzovića da “ne postoji bošnjački narod“… jednako kao što danas za rusku okupacionu soldatesku “ne postoji“ ukrajinski narod.

Ali vratimo se samo malo u prošlost. Tri sedmice unazad.

Znate li ko je kazao ovo:

“Da podsjetimo: Moskva je u martu 2021. rekla da će reagovati ako BiH preduzme korake ka pridruživanju NATO-u. Nemojte poslije da niste znali“.

Ne, nije ni drčni militantni Putinov ambasador Kalabuhov, niti neki tastatura ratnik, koji se pojavljuje skriven iza avatara na društvenim mrežama. Ovo je napisala Dušanka Majkić, članica Doma naroda BIH i visoka funkcionerka Dodikovog  SNSD na svom Tviter nalogu 24. februara, dakle prije samo dvadesetak dana.

Pa u tom svjetlu treba iščitavati i sramnu ratnohuškačku izjavu ruskog ambasadora, koji je doveo Bosnu i Hercegovinu u ravan sa napadnutom Ukrajinom, a koju ruski ukupatori sravnjuju sa zemljom dok čitate ovaj tekst.

Kako je moguće da se Kalabuhov poslužio gotovo identičnim rečenicama kao i Dušanka Majkić? Nije vrag da se ambasador jedne velike (okupacione) sile baš toliko povinuje lokalnoj političarki pa je citira?

Biće da nije to, nego je u pitanju jedan opšti narativ na relaciji rusko-srpskih političara, od Banjaluke preko Beograda, do Moskve, po kome će svako pristupanje Bosne i Hercegovine NATO paktu biti poziv na rat i rusku intervenciju. Ovo je zastrašujuće, ali makar na retoričkom nivou sasvim siugurno kruži među srpskim politčarima u Bosni i Hercegovini, koji su obodreni ruskom invazijom.

Nemojte nikad zaboraviti da se samo par dana prije početka ruske agresije na Ukrajinu Kalabuhov sastao u Banjaluci sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Kako je tada saopšteno iz kabineta člana Predsedništva, a kako prenose mediji, Dodik i Kalabuhov su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ekonomskoj saradnji Rusije i BiH, te o “ostalim aktuelnim političkim pitanjima”. Pod “ostalim aktuelnim političkim pitanjima“ podrauzmijeva se upravo ovo što je napisala koji dan kasnije Dušanka Majkić, a tiče se neke vrste intervencije Rusije u BiH ili makar ozbiljnih prijetnji intervencijom, kako nam retorički isporučuje prijetnju ruski ambasador.

Pa u čitavom ovom rebusu, nije bez neke onda pitanje od prije par dana koje je direktno dobio Milorad Dodik od EU parlamentarca Michaela Gahlera ispred Odbora za vanjska pitanja Evropskog parlamenta, a koji je upitao Dodika o čemu je razgovarao s ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom u Antaliji:

“Gdine Dodik, bio sam u Sarajevu 10. decembra i vi ste u Banjaluci održali govor koji je predviđao izlazak Republike Srpske za šest mjeseci iz države. Pitam vas držite li se i dalje toga plana? Mislite li da će SAD i EU to dozvoliti? O čemu ste razgovarali s Lavrovom u Antaliji i da li vam je nešto obećao? Hoće li Banjaluka biti priznata kao Donjeck ili Lugansk?“

E to je čitava suština stvari!

Ima još dosta zemalja koje bi željele u NATO i BiH nije jedina, pogotovo ne sad, ali se baš Bosni i Hercegovini prijeti sa najvišeg ambasadorskog mjesta agresorske Rusije, zato što Rusija ima najpouzdanije saveznike u srpskom politčkom establišmentu, a pogotovo onom iz BiH.

U prevodu, ne bi Kalabuhov mogao reći ništa slično da nije dobio odriješene ruke iz Kremlja, koje tačno i nepogrešivo prepoznaju svoje saveznike na terenu, a to su politički predstavnici bosanskih Srba. Bez ikakve sumnje.

Već sad ruska agresija na Ukrajinu strašno podsjeća na opsadu BiH od strane srpskih agresora. Stradaju civili u redovima za vodu, stradaju majke sa djecom, stradaju bebe u porodilištima, stradaju porodilišta, stradaju kulturne insitucije, dok agresor optužuje ljude da se samogranatiraju i da su nepostojeća nacija. Sablasno poznato.

Ruski ambasador, persona non grata u BiH?

I šta je činiti Bosni i Hercegovini?

Najprije se treba osvrnuti na zanimljiva saznanja beogradskog lista Danasa, koji  u svom tekstu “Ruski ambasador u BiH stekao uslov da bude proglašen personom non grata?“ eksplicitno navodi da ovakva izjava jednog diplomate prevazilazi okvire diplomatije po Bečkoj konvenciji (1961.) o diplomatskim odnosima. Ambasador je, ističu izvori Danas-a ovim stekao uslov da bude proglašen personom non grata u BiH:

“U članu 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima jasno stoji da – država kod koje se akredituje može u svako doba, i bez obaveze da obrazloži svoju odluku, obavestiti državu koja akredituje da je šef ili ma koji član diplomatskog osoblja misije persona non grata ili da ma koji drugi član osoblja misije nije prihvatljiv. Takođe piše, da će “država koja akredituje  tada opozvati lice u pitanju ili će okončati njegove funkcije u toj misiji, prema slučaju”, stoji, izemđu ostalog, u Bečkoj konvenciji.“

Dakle u najvišoj Diplomatskoj konvenciji jasno stoji da je Kalabuhov osoba “zrela“ da bude proglašena personom non grata u BiH.

NATO na terenu jedini odgovoran za provođenje Dejtona

To prvo.

A drugo, možda bitnije za samu Bosnu i Hercegovinu, naime po Aneksu 1 Dejtonskog sporazuma, odgovornost za provođenje Dejtonskog sporazuma u BiH je na NATO-u. Dakle, sve što se tiče bezbjednosti i sprovođenja dejtonskog mirovnog sporazuma je zatadak NATO-a, a ne nekih proizvoljnih trupa Srbije, lokalnih policija ili najmanje Ruske Federacije.

Ovo je toliko kristalno jasno napisano i potpisano da bi svako hipotetičko ugrožavanje mira zapravo značilo i sukob sa NATO-om. I to bi uz Kalabuhova morao znati ponajprije Milorad Dodik koji se ovih dana vratio resetiran iz Brisela sve sa porukom da želi BiH, baš, baš u skladu sa Dejtonom. E onda bi svoju nakanu prvo trebao objasniti prvo ruskom ambasadoru, a odmah potom i Dušanki Majkić.

BiH zbunjena po običaju

I šta je činiti državi Bosni i Hercegovini i njenim titularima?

Ovdje prvo treba kazati da se osim Željka Komšića niko iz državnog vrha nije pretjerano bavio sramnom izjavom ruskog ambasadora.

Komšić je u kratkom brifing-obraćanju kazao da je Kalabuhovova prijetnja napadom na BiH neprihvatljiva.

Zanimljivo je da se (do objavljivanja ovog teksta) ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković nije oglašavala, a morala bi. Itekako, pošto je ovo direktan posao za nju. Pozivajući se na gore pomenutu Bečku konvenciju, trebala bi se zahvaliti Igoru Kalabuhovu i proglasiti ga personom non grata i protjerati ga iz BiH.

Ovo mora uraditi gospođa Turković, pogoto ako se zna da Predsjedništvo BiH zbog očekivanog veta Milorada Dodika neće moći ovo uraditi. Podsjećam, ministrica spoljnjih poslova ima takve ovlasti.

Hoće li ovaj najgrublji diplomatski skandal ostati još jedan podsjetnik na zavojevačke namjere Rusije u BiH, a koji se neće rasplesti? Najvjerovatnije.

Jer, ako sa jedne strane imamo otvorenu putinofiliju od strane Dodika, njegovih satelita i Crkve Srbije, a sa druge strane prilično anemične politike i političare u Sarajevu, sve su prilike da će ruski ambasador Igor Kalabuhov ostati da stoluje u BiH i o ovim zlim vremenima će se baviti najstrašnijim ratnohuškačkim zanatom.

Na žalost!

(TIP/Izvor: Al Jazeera/Autor: Dragan Bursać/Foto: Dejan Rakita / PIXSELL)