Vlada TK: Od ukupno 80 kadrovskih rješenja, za njih 70 je već istekao mandat

Vlada Tuzlanskog kantona odbacuje procjene Kantonalnog odbora SDP-a TK o navodnim smjenama koje su se desile na posljednjoj sjednici Kantonalne Vlade. SDP je u svom saopćenju iznio paušalne i neutemeljene procjene, koje je vrlo lako argumentima demantirati.

Prije svega ne radi se o smjeni više od 100 osoba, nego je od ukupno 80 kadrovskih rješenja, koji su bili tema prošlosedmične sjednice Vlade TK, za njih 70 je istekao mandat. U skladu sa zakonom u ova upravljačka tijela imenovani su novi članovi.

Od ukupno 13 privremeno imenovanih školskih odbora, u njih 12 je prethodnim privremeno imenovanim školskim odborima mandat istekao u periodu od 23. februara do 02.marta. S obzirom da je prethodni privremeno imenovani Školski odbor JU Mješovita srednja saobraćajna škola imenovan suprotno Uredbi o uslovima, kriterijima, postupku i načinu imenovanja školskog odbora, Vlada Tuzlanskog kantona je samo u ovoj školi prije isteka mandata razriješila postojeći i imenovala novi saziv petočlanog školskog odbora.

Također, privremeno imenovanom Upravnom odboru JZU Opća bolnica Gračanica mandat je istekao 03.marta 2022. godine. Kako se na raspisani Javni konkurs za imenovanje upravnog odbora na četiri godine nije prijavio dovoljan broj kandidata, Vlada je privremeno imenovala upravni odbor sa mandatom do završetka konkursne procedure i do imenovanja upravnog odbora na 4 godine.

Kada je u pitanju Upravni odbor Zavoda za javno zdravstvo Vlada koju je predvodio SDP, imenovala je ovo tijelo suprotno zakonskim odredbama, te je Vlada na posljednjoj sjednici bila prinuđena na njegovo razrješenje, kako bi se prevenirale najavljene tužbe. Naime, odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine i Uredbe sa zakonskom snagom o ustanovama Federacije Bosne i Hercegovine jasno je definisano da u sastavu upravnog odbora trećina članova u pravilu trebaju biti iz reda uposlenika, što u predmetnom upravnom odboru (ukupno 5 članova) nije bio slučaj.

Sve naprijed navedeno ukazuje ili na namjeru u kojoj cilj, kaljanje Vlade TK, opravdava svako sredstvo, pa i laž, ili na elementarno nepoznavanje propisa, što ne bi ni začudilo obzirom na odluke Ustavnog suda koje pokazuju da SDP vodeći Vladu Tuzlanskog kantona nije znao donositi zakone. Doduše i tada je SDP-ov cilj smjene direktora opravdavao svako sredstvo, pa i kršenje osnovnih ljudskih prava građana.

Vlada Tuzlanskog kantona ovim demantijem još jednom potvrđuje svoje opredjeljenje da se samo transparentnošću bori za istinu i nema namjeru ulaziti u dalju javnu prepisku, iz prostog razloga što će očito biti zauzeta ispravljanjem svega nezakonitog što je učinjeno za vrijeme SDP-ovog kratkog mandata.

(TIP)