Stanovnici Kijeva i Harkova jutro dočekali pod ruskim granatiranjem

Stambena zgrada od 12 spratova srušila se nakon što je jutros pogođena ruskim granatiranjem u kijevskoj četvrti Shevchenkivskyi.

Ukrajinske državne službe za hitne slučajeve saopćile su da su primile dojavu u 6.16 ujutro, potvrđujući da su fragmenti granata pali u zgradu uzrokujući urušavanje gornjeg sprata, kao i da je oštetećena zgradu od 9 spratova u susjedstvu. Agencija je saopćila da je u zgradi izbio požar, ali da je ugašen do 7.45.

Dvije osobe su povrijeđene, a njih 37 je evakuirano iz zgrade, dodaje se.

Radovi na potrazi za žrtvama i demontaži objekata se nastavljaju.

Napad dolazi u vrijeme kada su stanovnici upali u novi dvodnevni policijski sat širom grada i sklonište potražili u u bunkerima, podzemnim skloništima, ali i svojim domovima.

Drugi po veličini ukrajinski grad Harkov također je bio napadnut tokom noći, a potvrđeno je da su dvije osobe poginule, a dvije stambene zgrade uništene.

“Kao rezultat topničkog napada na višespratnice u okrugu Nemyshlyansky u Harkovu, uništeno je nekoliko stanova u dvije stambene zgrade”, objavila je ukrajinska državna služba za hitne slučajeve jutros. Spasioci su radili na gašenju požara, spasivši četiri osobe od urušavanja zgrade, ali nisu uspjeli spasiti još dvoje koji su poginuli u napadu, dodala je agencija.

Oko 3 sata ujutro napadnuta je i škola, a dio zgrade je uništen.

Trebat će vremena da se pregovori s Rusijom završe u interesu Ukrajine, ocijenio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u videoobraćanju, javlja Ukrinform.

“Sastanci se nastavljaju. Kako sam obaviješten, stavovi u pregovorima zvuče realnije. Međutim, još je potrebno vrijeme da odluke budu u interesu Ukrajine”, naglasio je.

Zelensky je dodao da će za vrijeme pregovora ukrajinski borci i dalje braniti zemlju na svim frontovima.

Četvrti krug pregovora između Ukrajine i Rusije započeo je 14. marta.

Ukrajinska i ruska delegacija održale su 28. februara prvi krug pregovora u Bjelorusiji i otputovale u svoje glavne gradove na konsultacije o daljnjim odlukama. Savjetnik predsjednika Mikhailo Podoliak istaknuo je da su pregovori bili teški, ali bez ikakvih obveznih ultimatuma. Dalje, 3. marta održan je drugi krug razgovora.

Prema riječima Podoliaka, ukrajinska delegacija nije postigla rezultate koje je očekivala u razgovorima s Rusijom. Istovremeno, obje strane su se dogovorile da će zajednički osigurati humanitarne koridore za evakuaciju civila, kao i za dostavu lijekova i hrane do mjesta koji su pod udarom, uz mogućnost privremenog prekida vatre za vrijeme evakuacije.

Tokom trećeg kruga razgovora s ruskom delegacijom, koji je održan 7. marta, ukrajinska delegacija dobila je pozitivne rezultate u kontekstu logistike humanitarnih koridora.

(TIP/Izvor: federalna.ba/The Guardian/Fena/Foto:  Afp/profimedia)