NATO priprema novi plan za odvraćanje Rusije, dužnosnici i diplomati počeli puštati detalje

NATO namjerava u srijedu reći svojim vojnim zapovjednicima da izrade planove za nove načine odvraćanja Rusije nakon invazije Moskve na Ukrajinu, uključujući dodatne vojnike i proturaketnu obranu u istočnoj Europi, rekli su dužnosnici i diplomati.

Ministri obrane zatražit će vojne savjete u sjedištu NATO-a, nešto više od tjedan dana prije nego što se čelnici saveznika, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, okupe u Bruxellesu 24. ožujka.

Ministri će također razgovarati sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovom, za kojeg se očekuje da će tražiti više oružja iz pojedinih zemalja NATO-a, dok se nastavljaju ruski napadi na ukrajinske gradove i ruska vojska pokušava uspostaviti kontrolu nad Kijevom.

“Moramo resetirati našu vojnu sposobnost za ovu novu stvarnost”, rekao je u utorak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. “Ministri će započeti važnu raspravu o konkretnim mjerama za dugoročno jačanje naše sigurnosti u svim domenama”, rekao je novinarima.

Dok je najmanje 10 najvećih saveznika NATO-a, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Francusku, rasporedilo više vojnika, brodova i ratnih zrakoplova na svoje istočno krilo i stavilo ih u pripravnost, savez još uvijek mora razmisliti kako se suočiti s novom sigurnosnom situacijom u Europi u srednjoročnom razdoblju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin stavio je nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti 27. veljače. Ruski projektili pogodili su 13. ožujka ukrajinsku bazu blizu granice s članicom NATO-a Poljskom, dovodeći invaziju do praga NATO-a.

Te su rakete bile iz Rusije, rekle su Sjedinjene Države, naglašavajući sposobnost Moskve da pogodi istočne saveznike NATO-a. Sjedinjene Države također su upozorile na nedefinirane posljedice za Moskvu ako Rusija pokrene kemijski napad na Ukrajinu.

NATO, osnovan 1949. kako bi obuzdao vojnu prijetnju Sovjetskog Saveza, nije ugovorno vezan da brani Ukrajinu, ali mora braniti svojih 30 saveznika.

Međutim, diplomati kažu da NATO želi izbjeći izravno iznošenje svojih planova ili onoga što bi potaknulo njihovo obećanje o kolektivnoj obrani iz “Članka 5”, rekavši da je “strateška nejasnoća” također obrambeni instrument protiv ruske agresije.

(TIP/Izvor: Hina/Foto: Daniel Mihailescu/AFP)