Njemačka počela s ozbiljnim naoružavanjem

Njemačka je, navodi Reuters informacije dobivene iz dva vladina izvora, načelno odlučila kupiti borbeni avion pete generacije F-35 američke kompanije Lockheed Martin (LMT.N) kako bi zamijenio svoj stari Tornado.

Izvor iz Njemačke obrane rekao je početkom veljače da Njemačka naginje kupnji F-35, ali kako konačna odluka još nije donesena.

Tornado je jedini njemački borbeni avion sposoban nositi američke nuklearne bombe, pohranjene u Njemačkoj, u slučaju sukoba. No, zračne snage upravljaju ovim mlažnjakom od 1980-ih, a Berlin ga planira postupno ukinuti između 2025. i 2030. godine.

Nije jasno o kojoj količini aviona F-35 Njemačka je riječ, ali smatra se da je riječ o 35 aviona.

Kupnja F-35 bit će udarac za američku kompaniju Boeing (BA.N), čiji je F-18 bivša njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer favorizirala kao zamjenu za Tornado.

Odluka da se ide s američkim borbenim zrakoplovom također bi mogla zabrinuti Francusku jer bi to moglo potkopati razvoj zajedničkog francusko-njemačkog borbenog zrakoplova šeste generacije koji bi nakon 2040. trebao ugledati nebo, piše Jutarnji.hr.

(TIP/Foto: Image Of Sport/Ddp Usa/Profimedia)