Zbog problema u Ukrajini počeli obračuni u Moskvi: Putin smijenio čak osam generala?

Jesu li u Moskvi počeli obračuni zbog problema s napredovanjem vojne operacije u Ukrajini? Naime, tajnik ukrajinskog Vijeća nacionalne sigurnosti Oleksij Danilov tvrdi da je Vladimir Putin smijenio čak osam generala zbog loših ratnih “rezultata” u Ukrajini te postavio nove. Očito je da u Kremlju nisu zadovoljni zbog slabog napredovanja ruske vojske te propasti blitzkriega na koji je Putin računao.

Osim toga, ruski neovisni portal Meduza, pozivajući se na poznatog ruskog istraživačkog novinara i publicista Andreja Soldatova, piše da su u Moskvi u petak 11. ožujka uhićena dvojica visokih dužnosnika Putinove obavještajne službe FSB (nasljednik KGB-a): šef Pete uprave, general pukovnik Sergej Beseda, i njegov zamjenik Anatolij Boljuh.

Obojica su u kućnom pritvoru, a u FSB-u su bili zaduženi za Ukrajinu. Beseda i Boljuh trebali su pripremiti teren za dolazak ruskih “osloboditelja” u Kijev jer su bili zaduženi za obavještajnu mrežu u toj zemlji, ali očito nisu davali dobre i pouzdane informacije.

Kako je javio Soldatov, prema njemu dostupnim informacijama uhićeni su zbog malverzacija sredstvima odobrenim za obavještajni rad i podrivačku djelatnost u Ukrajini, ali najvjerojatnije i zbog krivih informacija koje su davali o stanju u toj zemlji.

Nakon uhićenja dvojice visokih dužnosnika FSB-a postavlja se pitanje je li Putin počeo obračun s onima koji su sudjelovali u organizaciji invazije koja ne daje očekivane rezultate te tko bi mogao biti sljedeći. Iako u Moskvi tvrde da se operacija odvija prema planu, jasno je da ruskoj vojsci ne ide kako je planirano te da nisu očekivali ovako jak i uspješan otpor ukrajinskih snaga.

Stoga neki neovisni mediji, koji rade u inozemstvu, već nagađaju da su počeli prvi obračuni zbog krivih informacija i skidanje glava zbog loše izvedene operacije.

Osim toga, ukrajinski mediji javljaju kako je u ratnim djelovanjima ubijen još jedan ruski general. Riječ je o general bojniku iz Istočnog vojnog okruga Andreju Kolesnikovu. On je već treći ruski general koji je poginuo od početka rata u Ukrajini 24. veljače. Radi se o generalima Andreju Suhoveckom i Vitaliju Gerasimovu.

Zanimljivo je da na ruskoj Wikipediji u natuknici o generalu Kolesnikovu piše kako se “predlaže uklanjanje članka”, iako u njemu stoji kako ukrajinska strana tvrdi da je poginuo 11. ožujka na bojištu.

Neki vojni analitičari smatraju kako taj podatak o toliko poginulih generala u relativno kratkom razdoblju rata svjedoči o tome da se na terenu ne odvija sve po planu kada tako visoki činovi moraju dolaziti na prvu crtu bojišta da bi sređivali stvari.

(TIP/Izvor: Jutarnji.hr/Foto: Sputnik Via Afp)