Rusija smislila kako će uzvratiti stranim kompanijama: ‘To je ekstremna mjera, ali ne toleriramo nož u leđa‘

Moskovljani su se posljednja dva dana opraštali od omiljenih brendova poput McDonald’sa i Starbucksa, simbola ruskog otvaranja zapadu, koji su odlučili obustaviti svoje aktivnosti u Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Ove su dvije kompanije bile među posljednjima koje se napustile Rusiju. U petak su se tom nizu od više od 200 tvrtki priključili financijski giganti JPMorgan Chase i Goldman Sachs.

Kako je val odlazaka zapadnih tvrtki – ima i kineskih, primjerice Bank of China – zapljusnuo Moskvu, vlasti su odlučile pronaći odgovor koji je na Dan žena, 8. ožujka, najavio Andrej Turčak, tajnik vijeća vladajuće stranke Jedinstvena Rusija. Na mrežnoj stranici stranke odlazak stranih tvrtki je proglasio “ratom“ protiv ruskih građana.

“Jedinstvena Rusija predlaže nacionalizaciju proizvodnih pogona tvrtki koje su najavile svoj odlazak i zaustavljanje proizvodnje u Rusiji tijekom posebne operacije u Ukrajini“, napisao je Turčak. “To je ekstremna mjera, ali ne toleriramo zabijanje noža u leđa te ćemo zaštititi svoje ljude. Ovo je pravi rat, ne protiv Rusije u cjelini, nego protiv naših građana“, dodao je. “Uvest ćemo oštre mjere odmazde, u skladu sa zakonima rata“, poručio je Turčak.

Dan kasnije Jedinstvena Rusija objavila je da je vladino vijeće odobrilo prvi korak prema nacionalizaciji imovine inozemnih tvrtki koje su napustile zemlju nakon uvođenja sankcija zbog invazije na Ukrajinu. Stranka je priopćila kako je odbor podržao zakon koji omogućava tvrtkama čije je vlasništvo 25 posto ili više u vlasništvu stranaca iz “neprijateljskih država“ da dobiju vanjsko upravljanje, podrazumijevajući rusku prinudnu upravu.

image

IKEA zatvara svoje robne kuće u Rusiji i Bjelorusiji

Maksim Blinov/AFP

“To će spriječiti bankrote i spasiti radna mjesta“, stoji u priopćenju. Jedinstvena Rusija je objavila da u prijedlogu zakona stoji da tvrtke koje su najavile odlazak iz Rusije mogu odbiti vanjsko upravljanje ako unutar pet dana nastave aktivnosti ili prodaju udjele, s uvjetom da se održe poslovanje i zaposlenici.

Ako to ne učine, sud će imenovati privremenu upravu na tri mjeseca, nakon čega će udjeli nove organizacije biti stavljeni na aukciju, a stara će biti likvidirana.

I onda se u četvrtak oglasio ruski predsjednik Vladimir Putin koji je, tijekom video razgovora s kabinetom, rekao da se traže “pravna rješenja” za oduzimanje imovine međunarodnih skupina koje su odlučile zatvoriti svoje operacije.

image

IKEA zatvara svoje robne kuće u Rusiji i Bjelorusiji, nastali ogromni redovi

Mikhail Tereshchenko/Tass/Profimedia

“Kad je riječ o onima koji planiraju zatvoriti proizvodne pogone, moramo djelovati odlučno . . . Nikako ne smijemo dopustiti štetu lokalnim ruskim dobavljačima. Nužno je . . . uvesti vanjsko upravljanje, a zatim prenijeti ta poduzeća na one koji zapravo žele raditi”, rekao je Putin. “Za to postoji dovoljno zakonskih i tržišnih instrumenata. Nema potrebe za bilo kakvim proizvoljnim radnjama; naći ćemo pravna rješenja za ova pitanja.”

Prema informacijama ruskih izvora, već je sastavljen popis 59 stranih tvrtki čija bi imovina trebala biti nacionalizirana i dostavljen vladi. Listu predvode Volkswagen, Apple, Ikea, Microsoft, IBM, Shell, McDonald’s, Porsche, Toyota, H&M. Među njima se nalaze i tvrtke, kao što su Apple i Ikea, koje nemaju proizvodne pogone nego samo prodajnu mrežu.

Ruski izvori navode kako je popis otvoren i dopunjavat će ga tvrtke koje najavljuju povlačenje bez davanja jamstava ruskim potrošačima.

Potrebno je imati oprezan pristup prema konfiskaciji imovine tvrtki koje su rekle da se povlače iz Rusije, objavio je Vladimir Potanin, čelnik Norilsk Nickela. Još jedan u nizu oligarha koji nije zadovoljan ruskom politikom.

“To bi nas vratilo sto godina unatrag, u 1917., a posljedice takvog poteza – globalno nepovjerenje investitora prema Rusiji – osjećali bismo još mnogo desetljeća”, prenio je Potanin u priopćenju.

Interfax je prenio ocjene lokalnih analitičara koje je anketirala Ruska središnja banka, a prema kojima bi inflacija ove godine mogla porasti na 20%, a pad BDP-a iznositi 8%. Banka je referentne kamate već podigla na 20% neposredno nakon početka agresije na Ukrajinu.

Najpopularniji tabloid Komsomolskaja Pravda objavio je anketu prema kojoj većini stanovništva neće nedostajati McDonald’s. Prema tekstu, viša od pola anketiranih tvrdi da preferiraju hranu pripremljenu kod kuće.

Dok Rusija traži pravna rješenja, Ukrajina nije čekala. Predsjednik Volodimir Zelenski je u četvrtak potpisao zakon “O osnovnim načelima prisilnog oduzimanja objekata imovinskih prava Ruske Federacije i njenih stanovnika u Ukrajini”.

Sukladno zakonu, prisilno oduzimanje imovinskih prava Rusije i njenih stanovnika u Ukrajini provodi se bez ikakve naknade (povrata) njihove vrijednosti, s obzirom na agresivni rat koji Ruska Federacija vodi protiv Ukrajine i ukrajinskog naroda.

(TIP/Izvor: Jutarnji.hr/Foto: AFP)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…