Vlada Hrvatske: Letjelica je stigla iz Mađarske brzinom 700 km/h

Vlada Hrvatske saopćila je kako je bespilotna letjelica, koja se srušila u Zagrebu, doletjela iz zračnog prostora Mađarske.

“U uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak nadležnih tijela sigurnosno-odbrambenog sistema na kojem su učestvovali potpredsjednik Vlade RH nadležan za nacionalnu sigurnost i ministar hrvatskih branitelja Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Božinović, ministar odbrane Banožić, direktor Sigurnosno-obavještajne agencije Markić, direktor Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general-bojnik Kinder i predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Franjić”, saopćeno je iz Vlade Hrvatske.

Prema do sada prikupljenim podacima, vojna letjelica bez posade u hrvatski zračni prostor ušla je iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700 km/h na visini od 1.300 metara.

“U toku je kriminalističko istraživanje u saradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-odbrambenog sistema poduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu saradnju, posebno s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja”, objavili su.

Hrvatski premijer Andrej Plenković se obratio javnosti iz Versaillesa, gdje traje sastanak svjetskih lidera o stanju u Ukrajini.

“Prema onome što sada imamo kao informaciju, riječ je o letjelici ruske proizvodnje. Ne zna se je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske”, rekao je Plenković.

Potvrdio je da je došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske, a u Mađarsku iz Rumunije.

”Znamo da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu. Dobro je što nema povrijeđenih i pala je na dio koji nije ni kuća ni zgrada. Nadležne službe obavljaju provjere. Kontaktirali smo i ukrajinsku stranu da vidimo imaju li oni informacije o tome kako je ta letjelica došla čak do Zagreba. U svakom slučaju svi će maksimalno uložiti napore da se utvrde razlozi dolaska i rušenja ove letjelice u Zagrebu”, rekao je Plenković.

Milanović: Pad letjelice ozbiljan incident, ali nije usmjeren protiv Hrvatske

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u petak u povodu noćašnjeg pada bespilotne letjelice u Zagrebu da se radi o ozbiljnom incidentu o kojemu je istraga u tijeku, no procjenjuje se da to nije usmjereno protiv Hrvatske.

Milanović je to rekao na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj nakon brifinga s načelnikom Glavnog stožera OS RH, te ravnateljima agencija i uprava. Rekao je kako je o svemu razgovarao i s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

“Nikakvu predostrožnu informaciju nismo dobili, objekt je letio iznad Madžarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru proveo je manje od sedam minuta i srušio se na šire područje Jaruna. Riječ je o ozbiljnom incidentu, istraga je u tijeku i želimo utvrditi sve  detalje”, izjavio je Milanović i pozvao je građane da budu mirni.

“To nije usmjereno protiv Hrvatske i radi se o incidentu koji je srećom završio bez ljudskih žrtava, ali određene proceduralne stvari treba ispitati, kako je do toga došlo”, kazao je Milanović.

(TIP/Izvor: Agencije)