Video: Protest zbog nastave u hladnim učionicama u OŠ Miladije Tuzla

Dok se u školama u razvijenim državama radi na unapređenju obrazovnog sistema i nabavci savremene opreme, u OŠ Miladije đaci nastavu pohađaju u hladnim učionicama. Apsurd. Škola nije priključena na centralno grijanje. Kotlovi koji postoje su zastarjeli i većinu vremena nisu u funkciji. Problem je ovo star nekoliko godina, ali se do sada pokušavao riješiti iza zatvorenih vrata. Da je sve ostalo samo na pokušajima, dokaz su roditelji koji su pravdu za svoju djecu tražili putem protesta.

„Djeca su nam bolesna, u 21. vijeku, naša djeca, u po’ čaršije, nemaju centralno grijanje koje je došlo bukvalno, evo, na tri koraka odavde“, kaže Selma Ćosić

Umjesto da im đačko doba, kako se i za njega kaže, bude najljepše, mališanima je hladnoća prva asocijacija na školske klupe. Na ovaj način su svjesno izloženi mogućim oboljenjima.

Vedad Hodžić učenik je ove škole: „Jako je hladno, nekad bude i hladnije nego što je napolju. Neka djeca ne mogu ni sjediti koliko je hladno, tako da su oni morali prije otići kući“.

U boljoj situaciji, kažu nam roditelji, nisu ni uposlenici škole. Navodno, uprava škole donosi odluku o skraćenim časovima da bi i djeca i nastavnici ranije napustili hladne prostorije.

„I njima je hladno, čim drže grijalice, a djeca na odmoru čuče pored tih grijalica. Šta drugo reći?“, ističe Edina Jahić.

Molbe, zahtjevi, razgovori i raznolike alternativne metode grijanja nisu riješili problem. Dok su roditelji protestovali, uprava škole je održala sastanak sa predstacnicima kantonalnog ministarstva obrazovanja. Ako ste pomislili da je ova situacija apsurdna, čujte zaključak sastanaka. Za upravu škole i resorno ministarstvo, ovaj problem nije prioritet.

„Sad je ovo eskaliralo, problem postoji, samo što nije bio kao prioritet, što ne znači da nije gorući problem i da se neće u narednom periodu riješiti“, kaže predstavnik Ministarstva obrazovanja i nauke TK-a.

Problem bi se mogao riješiti ukoliko Vlada odobri kapitalna ulaganja, nakon čega će, prema riječima nadležnih, biti provedena procedura spajanja na centralno grijanje. Do tada roditeljima je poručeno.

„Gospodin kaže da ga nije briga da li ćemo poslati djecu u školu, da li ne pristajemo na online nastavu – to njega ne interesuje. Školsko obrazovanje je obavezno – da, ja se slažem, ali pod uslovima dostojnim 21. vijeku“, poručuje Adisa Suljagić.

Dok uprava škole i svi u lancu odgovornih ne shvate da živimo u 21. stoljeću i da bi fokus obrazovanja trebao biti na drugim stvarima, roditelji osnovaca iz Miladije najavljuju proteste svakog dana. A djeca, umjesto u školskim klupama,  ostaju kod kuće.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Azra Delmanović)

 

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…