Gradonačelnik Tuzle Imamović pozvao građane na skup podrške Ukrajini i miru u Evropi i BiH: ‘Pokažimo snagu Tuzle’

U subotu, 12.3.2022. godine u 12 sati, na Trgu slobode u Tuzli će biti održan skup podrške Ukrajini i miru u Evropi i Bosni i Hercegovini. Organizatori skupa su Grad Tuzla, Forum građana Tuzla i Memorijalni centar Srebrenica.

˝Slike užasa iz Ukrajine otvaraju naše rane, Srebrenicu, Kapiju, Markale, sjetimo se opsada naših gradova, ljudskih patnji, dječijih suza. Sadašnjost u Ukrajini, budi u nama potrebu da budemo solidarni, ali i bolna  sjećanja iz prošlosti i strah od budućnosti.   Zato je važno da u subotu u 12 sati svojim masovnim odzivom, pokažemo solidarnost i suosjećanje sa građanima Ukrajine koji su, također, žrtve agresije i da iz Tuzle pošaljemo poruke mira  i zabrinutosti za mir u Evropi i za mir Bosni i Hercegovini. Pošaljimo poruke mira i snage otpora prema onima koji prijete miru u Evropi i miru u Bosni i Hercegovini. Pokažimo svoj stav  u subotu, 12.3. u 12.00 sati na Trgu slobode u Tuzli. Od naše brojnosti zavisi snaga naše poruke. Pokažimo snagu Tuzle, pokažimo snagu Bosne i Hercegovine˝, istakao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Na skupu će govoriti Dragan Bursać, novinar i publicista (Banjaluka), Dino Mustafić, pozorišni i filmski reditelj (Sarajevo), Slavo Kukić, akademik, sveučilišni profesor (Mostar), Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, suorganizator Skupa, Vesna Teršelić, direktorica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću (Zagreb), Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla, suorganizator Skupa, Svitlana Tinjić, selektorica i trenerica reprezentacije Bosne i Hercegovine u ritmičkoj gimnastici, Tuzlanka, porijeklom iz Ukrajine, Serhii Miniailo, otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini i Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, suorganizator skupa.

(TIP)