Video: 12. marta u 12 sati, na Trgu slobode, veliki skup podrške Ukrajini, miru u Evropi i miru u BiH!

Grad Tuzla, Forum građana Tuzla i Memorijalni centar Srebrenica organizuju u subotu, 12. Marta u 12 sati na Trgu slobode u Tuzli veliki skup podrške Ukrajini, miru u Evropi I miru u BiH.

˝Svjedoci smo užasne tragedije u Ukrajini. Boli nas to. To što se događa u Ukrajini 2022. godine u Bosni i Hercegovini se događalo između 1992. i 1995. godine. Ako iko razumije narod Ukrajine onda ga razumijemo mi. Dogovorili smo se da ćemo 12. marta, u 12 sati, na Trgu Slobode organizovati skup podrške Ukrajini, miru u Evropi i miru u Bosni i Hercegovini. Ja pozivam da se građani Bosne i Hercegovine u što većem broju odazovu na Trg slobode u Tuzli, koji je spojen sa Trgom žrtava genocida u Srebrenici, a koji je 200 metara od Kapije, najveće rane Tuzle u proteklom ratu,  i da time pokažemo da je želja da se genocid nigdje ne ponovi, da smo solidarni sa građanima Ukrajine, i da time pokažemo da brinemo za mir u Evropi i da brinemo za mir u Bosni i Hercegovini. Hoćemo da kažemo da znamo da je u Daytonskom sporazumu zapisano da snage NATO pakta, IFOR-a, odnosno EUFOR-a imaju pravo i obavezu da čuvaju Daytonski mirovni ugovor i mir u Bosni i Hercegovini, da mogu ovdje doići u što većem broju, i da se zahvalimo što su došli kako bi se obeshrabrila separatistička nastojanja unutar Bosne i Hercegovine, jer, kad je mirna Bosna onda je mirno sve oko nje. Zato, pozivam građane iz cijele Bosne i Hercegovine, a posebno iz Tuzle, da se vidimo 12. 03. u 12 sati na Trgu slobode. Moramo pokazati jedinstvo i snagu, i brojnošću i snagom naših poruka˝, izjavio je Imamović.

Video: RTV7

˝U Ukrajini se danas odlučuje sudbina svijeta doslovno, odlučuje se o tome u kakvom će svijetu živjeti naša djeca i djeca koja se još nisu rodila u Evropi i u Bosni i Hercegovini. Zato je jako važno da iznesemo svoj stav o tome i da budemo na pravoj strani historije. Danas je najvažniji branitelj demokratije i demokratskog poretka ukrajinski vojnik, naoružan protivoklopnim sredstvom. Danas se demokratija brani tako. Nama je stalo do mira u Evropi i do mira u Bosni i Hercegovini, a kao što rekoh, u Ukrajini se danas brani Bosna i Hercegovina, također brani se mir u ovoj zemlji i brani se pravo djece koja još nisu ni rođena da žive na slobodi. Ovo je borba između svijeta zasnovanog na pravilima i svijeta potpune anarhije kakvu priželjkuju Vladimir Putin i njegove uske elite, kao i njihovi agenti drugdje, uključujući njihove agente u Bosni i Hercegovini, koji nažalost danas sjede u nekim od najvažnijih institucija u Bosni i Hercegovini . Naše je da kažemo da smo protiv toga˝, istakao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

(TIP)