Vučić: Srbija će iznenaditi odgovorom ukoliko započne ubrzani prijem Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će ukoliko započne ubrzani prijem Kosova u međunarodne organizacije, Srbija iznenaditi odgovorom i učinkovitošću.

“Onog dana kada ih budu primili u bilo koju međunarodnu organizaciju, to znači da su srušili Washingtonski sporazum i tog dana saznat će imena više zemalja koje su povukle priznanje neovisnosti Kosova”, kazao je Vučić novinarima u Nišu.

On je dodao da zbog sukoba u Ukrajini, mnogi vide u globalnoj situaciji mogućnost kako bi riješili pitanje Kosova te da mnogi žele ubrzani prijam Kosova u međunarodne organizacije.

Vučić je izjavio danas, povodom pritisaka da Beograd uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, da je Srbija već donijela odluku o tom pitanju i da je ta odluka predstavljena javnosti.

“A kako i koliko je to sve teško na dnevnoj razini o tome neću ni govoriti i to nije posao i briga za obične ljude, jer neću da ih opterećujem onim što je moj posao… Voditi zemlju u ovakvim uvjetima nije laka stvar”, rekao je Vučić te dodao kako bi želio sačuvati Srbiju od svih “vjetrova, sukoba, ratova i velikih problema”, prenosi Beta.

Predsjednik Srbije izjavio je danas da je svaka nova poruka koju dobiva od članova svog tima zaduženog za praćenje svjetskih burzi i cijena sirovina, gora od prethodne.

Komentirajući sukob u Ukrajini i njegove posljedice po svjetsku ekonomiju, Vučić je rekao da se “samo plaši” novih vijesti.

“Ako se dogodi da sankcioniraju rusku naftu a izgleda kako sve ide u tom smjeru, ja ne znam gdje će to sve završiti”, kazao je Vučić u Leskovcu gdje je nazočio obilježavanju završetka prve faze radova na izgradnji postrojenja turske tvornice Erenli.

Dodao je da je “jasno” tko je pogazio čiji teritorijalni integritet na istoku Europe, ali i kritizirao najave da se na sveučilištima u Zapadnoj Europi više neće proučavati djela ruskih pisaca poput Dostojevskog.

“A šta drugo učiti iz književnosti, tko je veći književnik od Dostojevskog”, upitao je predsjednik Srbije.

On je kazao i da Turskoj ipak nije upućena prosvjedna  nota zbog najavljene podrške članstvu Kosova u NATO jer je imao zakazan telefonski razgovor s predsjednikom te zemlje.

“On mi je sve razjasnio, šta je prenijeto u medijima, a šta su neki drugi uradili i zato smo donijeli odluku da ne upućujemo notu”, kazao je Vučić.

(TIP/Izvor: Fena)