Šest koraka koje Zapad mora preduzeti da bi pomogao Ukrajini u ovom trenutku

Premijer Velike Britanije Boris Johnson je u svojoj kolumni za New York Times pisao  o trenutnoj situaciji u svjetlu ruske agresije na Ukrajinui i eskalaciji sukoba te predložio šest koraka koji se moraju poduzeti da bi se zaštitio međunarodni poredak.

Tokom protekle sedmice, kao odgovor na potresne scene u Ukrajini, Johnson navodi da je jedinstvo Zapada bilo impresivno i ohrabrujuće.

– Znam iz mojih skoro svakodnevnih razgovora s predsjednikom Volodimirom Zelenskim da je to Ukrajincima pružilo utjehu u trenutku kada im je to bilo najviše potrebno -istakao je Johnson.

On navodi da nikada u životu nije vidio međunarodnu krizu u kojoj je linija podjele između ispravnog i pogrešnog bila tako oštra, dok ruska ratna mašina oslobađa svoj bijes na ponosnu demokratiju.

Bezobzirni napad Rusije na nuklearnu elektranu u Zaporožju podsjeća nas koliko su ulozi za sve teški. Više od milion ljudi pobjeglo je od nasilja u neizvjesnu budućnost.

Naglasio je da je Britanija upozorila da svijet ulazi u period u kojem će autoritarne države testirati snagu Zapada u svim oblastima.

– Više nije dovoljno iznositi tople floskule o međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima. Morat ćemo ga aktivno braniti od kontinuiranog pokušaja redefinisanja pravila silom i drugim alatima, kao što je ekonomska prinuda. Moramo obnoviti efektivno odvraćanje u Evropi, gdje je, predugo, sam uspjeh NATO-a i američke sigurnosne garancije stvarao samozadovoljstvo. Ono što se dešava u Evropi imat će duboke implikacije širom svijeta – pojašnjava Johnson.

Dodao je da Rusija ima ogromnu snagu i da se sada moramo pripremiti za još mračnije dane koji su pred nama.

U tom smislu predložilo je svoj plan od šest tačaka za Ukrajinu.

– Prvo, moramo mobilizirati međunarodnu humanitarnu koaliciju. Moramo svi zajedno raditi na uspostavljanju momentalnog prekida vatre i omogućavanju civilima bezbjednog prolaza, hrane i medicinske zalihe – navodi on.

Dodaje da je drugi korak pomoći Ukrajini da se odbrani te je u tom smislu sve više nacija spremno obezbjediti dodatnu odbrambenu opremu.

– Kao treću stvar, moramo maksimizirati ekonomski pritisak na Putinov režim. Moramo ići dalje na ekonomske sankcije, izbacivanjem svih ruskih banaka iz SWIFT-a i davanjem našim agencijama za provođenje zakona neviđenih ovlaštenja da ogule fasadu prljavog ruskog novca u Londonu. Moramo krenuti za oligarsima. Do sada je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo sankcije za više od 300 članova elite i entiteta, uključujući samog Putina. Ali ove mjere neće biti dovoljne osim ako Evropa ne počne da se odvikava od ruske nafte i gasa koji finansiraju Putinovu ratnu mašinu – smatra Johnson.

Na četvrtom mjestu ističe da bez obzira koliko dugo trajalo mora se spriječiti bilo kakva puzajuća normalizacija onoga što Rusija radi u Ukrajini.

– Lekcija iz ruske invazije na Gruziju 2008. i zauzimanja Krima 2014.godine je da prihvatanje rezultata ruske agresije samo podstiče dalje agresije – smatra Johnson.

Dodaje da se ne smije dozvoliti da Kremlj zauzme komad nezavisne zemlje i nanese ogromnu ljudsku patnju, a da nakon toga svijet to prihvati kao da se ništa nije dogodilo.

– I na kraju, kao šesti korak,moramo odmah djelovati na jačanju euroatlantske sigurnosti. Ovo uključuje ne samo jačanje istočnog krila NATO-a, već i podršku evropskim zemljama koje nisu članice NATO-a, koje su potencijalno u opasnosti od ruske agresije, kao što su Moldavija, Gruzija i države zapadnog Balkana. A oni koji učestvuju ili omogućavaju rusku agresiju, poput Bjelorusije, bit će podvrgnuti maksimalnim sankcijama – zaključio je britanski premijer Johnson u svom autorskom članku za New York Times.

(TIP/Fena)