Francuski borbeni avioni od danas će nadlijetati BiH, ali i Balkan

Visoki zvaničnici NATO-a i Evropske unije upozoravaju da bi se nestabilnost zbog rata u Ukrajini mogla proširiti na Zapadni Balkan, Moldaviju i Gruziju.

U svjetlu pogoršanja međunarodne sigurnosne situacije, borbeni avioni francuskog ratnog vazduhoplovstva tipa “Rafale” od ponedjeljka, 7. marta će početi nadlijetanje Zapadnog Balkana, uključujuću i Bosnu i Hercegovinu, najavio je EUFOR.

Evropska unija je prošle sedmice odlučila povećati snage EUFOR-a na 1.100 vojnika, sa 600 dosadašnjih, slanjem rezervnih snaga iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke kako bi se spriječila potencijalna nestabilnost nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Hina. Neke snage su već stigle.

Bosna i Hercegovina se nalazi stotinama kilometara od borbi u Ukrajini, ali se suočava sa sve snažnijim separatističkim pokretom bosanskih Srba za kojeg analitičari kažu da ima barem prešutnu podršku Moskve, konstatira hrvatska agencija.

“Nosač aviona ‘Charles de Gaulle’ trenutno provodi operativnu obuku u Sredozemnom moru, a od ponedjeljka, 7. marta njegovi avioni ‘Rafale’ obavljat će prelete Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu”, saopćio je EUFOR.

Koliko je BiH u opasnosti nakon Ukrajine?

Visoki zvaničnici NATO-a i EU-a upozorili su da bi se nestabilnost zbog rata u Ukrajini mogla proširiti na Zapadni Balkan, Moldaviju i Gruziju.

Bosna i Hercegovina je, kao i Ukrajina, dugo govorila da želi ući u NATO što je stajalište koje je razbjesnilo Rusiju.

Moskva je u martu prošle godine rekla da će reagirati ako Bosna i Hercegovina poduzme korake prema pridruživanju vojnom savezu predvođenim SAD-om.

EUFOR, koji je 2004. godine zamijenio mirovne snage NATO-a u Bosni i Hercegovini, sastoji se od oko 3.500 pripadnika – od kojih je 600 trenutno raspoređeno u zemlji.

(TIP/Izvor: Agencije/Foto: Ilustracija)