Foto: Posjeta otpravnice poslova Ambasade Crne Gore Gradu Tuzli; Imamović: ‘BiH nosivi stub Zapadnog Balkana’

Gradonačelnik Grada Tuzle Jasmin Imamović i zamjenici predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzle Ćerim Rastoder, Sabiha Mujkanović-Mujačić, Ana Pejić i Elvir Bijedić, susreli su se u ponedjeljak sa otpravnicom poslova Ambasade Crne Gore u Bosni i Hercegovini  Satkom Hajdarpašić i Esmirom Cikotić, prvim sekretarom Ambasade Crne Gore u Bosni i Hercegovini.

Hajdarpašić se zahvalila na prijemu i istakla tradicionalno dobre odnose Bosne i Hercegovine i Crne Gore. ˝Integritet i  stabilnost Bosne i Hercegovine je vanjsko-političko opredjeljenje Crne Gore i Crna Gora će podržati svaku inicijativu koja vodi ka unutrašnjoj stabilnosti Bosne i Hercegovine i koja je za dobrobit regiona“, istakla je otpravnica poslova Ambasade Crne Gore, te istakla da je u procesima saradnje i zbližavanja važno raditi na boljem povezivanju gradova i općina.

Gradonačelnik Jasmin Imamović podsjetio je da je Bosna i Hercegovina zbog svog geostrateškog položaja nosivi stub Zapadnog Balkana, te da su sinergija i saradnja građana Bosne i Hercegovine i Crne Gore neizmjerno važni za očuvanje mira u regionu i Evropi. To se naročito odnosi na saradnju na zajedničkim ekonomskim i razvojnim projektima, kao i saradnju u okviru Programa prekogranične saradnje EU. Gradonačelnik je, s tim u vezi,  kao primjer istakao projekat Panonsko-Jadranska veza, koji se finansira iz ovog Programa, a koji zajedno realizuju Grad Tuzla, Općina Nijemci iz Hrvatske i JP Nacionalni parkovi i Centar za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice. “U okviru ovog projekta će se realizovati uređenje izletišta Ilinčica u Tuzli, ali i ostvariti prekogranična saradnja partnera iz BiH, Hrvatske i Crne Gore, što će ojačati naše prekogranične veze”, izjavio je gradonačelnik.

Učesnici sastanka su iskazali zabrinutost za mir u Evropi, ali i zajedničku solidarnost sa narodom Ukrajine i  potrebu da im se pruži svaka moguća pomoć i podrška. U tom smislu, razgovaralo se i o važnosti očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, izgradnji prosperiteta i zajedničkog puta ka Evropskoj uniji.

Nakon oficijelnog dijela posjete Gradu Tuzli, domaćini i predstavnici Ambasade Crne Gore položili su cvijeće i odali poštovanje žrtvama zločina na Kapiji.

(TIP)