Bitka za Kijev bit će ključna, Rusi kreću u osvajanje

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga priopćio je jutros da se ruske snage pripremaju za napad na Kijev pokušajem preuzimanja pune kontrole nad gradovima Irpin i Buča, nedaleko od Kijeva, te približavanjem glavnom gradu kroz istočna predgrađa.

U biltenu objavljenom u ranim jutarnjim satima glavni stožer je rekao da su ruske snage također “pokušavale postići taktičku prednost da dođu do istočnih predgrađa Kijeva kroz okruge Brovarski i Borispilj”.

“Bitka za Kijev ključna je bitka koja će se voditi sljedećih dana”

“Prilično velika količina ruske [vojne] opreme i ruskih snaga koncentrirana je na prilazima Kijevu”, rekao je savjetnik ministarstva unutarnjih poslova Vadim Denisenko na ukrajinskoj televiziji, a prenosi internetski list Ukrajinska Pravda.

“Bitka za Kijev ključna je bitka (koja će se voditi) sljedećih dana.”

Ruska vojska nastavila je u ponedjeljak opću ofenzivu na Ukrajinu, bombardirajući Harkiv i pokušavajući opkoliti glavni grad Kijev, gdje su se u zoru oglasile sirene upozorenja iz zraka, prenijela je francuska novinska agencija Afp.

Pogoršanje sukoba i mogućnost embarga na rusku naftu izazvali su u ponedjeljak ujutro groznicu na međunarodnim tržištima, s vrtoglavim porastom cijene nafte i zlata te velikim padom na burzama u Aziji.

Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine intenzivno je bombardiran iz zraka u noći na ponedjeljak, a posebno su gađani sportski kompleks lokalnog sveučilišta i civilne zgrade, prema izvjestitelju AFP-a.

“Neprijatelj nastavlja ofenzivnu operaciju protiv Ukrajine, usredotočujući se na opkoljavanje Kijeva, Harkiva, Černjihiva (sjever), Sumija (sjeveroistok) i Mikolajeva (jug)”, navodi se u ukrajinskom priopćenju.

Jutros sirene u ukrajinskim gradovima

Sirene upozorenja o bombardiranju oglasile su se u zoru u Kijevu, Černjihivu, Mikolajevu i Vinici (200 km jugozapadno od Kijeva), javljaju ukrajinski mediji.

U glavnom gradu vojska je bila spremna uništiti posljednji most koji je povezivao grad sa zaleđem na zapadu kako bi zaustavila napredovanje ruskih tenkova.

“Ako dobijemo zapovijed odozgo ili ako vidimo da Rusi napreduju, dići ćemo ga u zrak… sa što više neprijateljskih tenkova”, rekao je narednik “Casper” za AFP iz jedinice ukrajinskih dragovoljaca.

Intenzivne borbe vodile su se cijeli dan u nedjelju na periferiji Kijeva, prema ukrajinskoj regionalnoj upravi, posebno oko ceste koja vodi prema Žitomiru (150 km zapadno od Kijeva), kao i u Černjihivu (150 km sjeverno od glavnog grada).

U zapadnom predgrađu Kijeva, u Irpinu, “od jutra do večeri su pogođene sve zgrade u blizini, ušao tenk. Bilo je strašno, bili smo uplašeni. Prije toga nismo mislili da ćemo otići”, svjedoči Tatjana Vozniučenko (52).

Ruska vojska je nastavila i s opsadom strateške luke Mariupolj, na Azovskom moru na jugoistoku zemlje, gdje je u nedjelju propao drugi pokušaj humanitarne evakuacije. Rusi i Ukrajinci međusobno su se optuživali da su prekršili primirje.

Ruski projektili ispaljeni s mora pali su u ponedjeljak na selo Tuzli u regiji Odesa, rekao je regionalni vojni glasnogovornik Sergej Bratčouk. Prema njegovim riječima, gađala se ključna infrastruktura, ali nisu prouzročili štete. Ranije je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij upozorio da se Rusija sprema bombardirati Odesu, stratešku luku na Crnom moru.

Osim toga, u Luhansku, koji kontroliraju ruski separatisti na istoku Ukrajine, snažna eksplozija izazvala je u ponedjeljak požar u skladištu nafte, javlja ruska novinska agencija Interfax okrivljujući za to ukrajinsku stranu.

(TIP/Hina/Foto: EPA)