Video: Žuljević (SDP) uložio amandmane na predloženi zakon o kontroli i ograničenoj uporebi duhana

Delegat ostalih u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević izjavio je da podržava predloženi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji na današnjoj sjednici ramatraju delegati Doma.

Također, istakao je da je uložio amandmane, koji se odnose na evropske direktive koje ne sadrži predloženi zakon.

– Prvi amandman se odnosi na EU direktivu koja se odnosi na definiciju bezdimnih duhanskih proizvoda. U zakonu je potrebno uvesti činjenicu da mi na tržištu imamo proizvod koji nije definisan u skladu sa evropskom direktivom – kazao je Žuljević.

Jednim od amandmana predložio je i to da se ugostiteljski objekti koji služe isključivo piće mogu opredijeliti da budu pusaški ili nepušački uz rigorozne obavezne ventilacijske uslove po uzoru na zakon zemalja članica EU.

– Moja osnovna namjera danas kada je u pitanju ovaj zakon je da ukažem na činjenicu da mi od 1998. godine imamo Zakon koji zabranjuje pušenje u javnim prostorima. Znači da mi 23 godine sistemski nismo bili u stanju zabraniti pušenje u javnim prostorima, restoranima, kafeterijama, slastičarnama. Odjednom je sada došla atmosfera kako će neki novi zakon preko noći riješiti problem. To nije istina to je obmana javnosti – mišljenja je Žuljević.

Smatra da će novi zakon imati hendikep u provođenju koji upravo ima i onaj iz 1998. godine.

– Nemamo inspekcijske službe koji mogu adekvatno odgovoriti na zabranu pušenja u zatvorenom prostoru. Inspekcijske kontrole najbolje su se pokazale tokom pandemije kada nisu mogle da iskontrolišu okupljanja na raznim mjestima – rekao je Žuljević.

Zakon predviđa da se zabrani upotreba svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu. Također, propisano je da se zabrani upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Predloženi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje trenutno na sjednici razmatraju delegati Doma naroda Parlamenta FBiH. Ukoliko ga izglasaju bit će omogućeno da stupi na snagu, jer ga je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

(TIP/Fena)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…