Počeo upis prvačića u škole na području TK

Počeo je upis prvačića u osnovne škole na području Tuzlanskog kantona. U odnosu na ranije godine, iz pojedinih škola lijepe vijesti. Sam proces upisa se odvija na zabavniji, kvalitetniji i kreativniji način s ciljem da se mališanima približi škola na najljepši mogući način.

Polazak u prvi razred osnovne škole za mnoge mališane, ali i roditelje može bit izazovan i stresan period. Novo je to poglavlje života koje uveliko određuje sam razvoj i rast djeteta. Upravo zbog toga u Osnovnoj školi Husino je osmišljen potpuno novi koncept upisa. Sve se odvija kroz zabavno-reativne radionice u kojima se učenici osjećaju ugodno i opušteno.

„Nadamo se da će to učenicima u što boljoj mogućnosti smanjiti tu količinu stresa, ponekad možda i rezigniranosti. Kada oni dođu u novi ambijent, ne znaju baš najbolje šta ih čeka“, kaže Danijel Barišić, direktor OŠ Husino.

Starije generacije to najbolje znaju. Trenutak upisa je, kažu, nešto što se dugo pamti, zbog čega je bitno da bude poseban.

Prvačići ne kriju zadovoljstvo. Iskreno, onako kako samo djeca znaju, opisali su nam kakve aktivnosti imaju.

Prema podacima iz Ministarstva obrazovanja TK i Pedagoškog zavoda očekuje se da će ove godine biti upisano oko četiri hiljade prvačića u škole na ovom području. Iz godine u godinu, isti problemi za brojem učenika.

„Mi ne očekujemo povećanje učenika u odnosu na prethodnu godinu. Vjerovatno će biti i manji broj u odnosu na prošlu godinu“, navodi Fikret Vrtagić, pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku TK.

Upis u prvi razred počeo je danas, a završava 10.marta, dok će upis za djecu sa poteškoćama u razvoju početi u maju ove godine. Bez obzira na broj učenika, fokus je, kažu nadležni, na što kvalitetnijem obrazovnom procesu.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Azra Delmanović)