Lavrov upoređuje SAD sa Hitlerom zbog ‘pokoravanja Evrope’

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upravo je izjavio na press konferenciji da će se danas u podne nastaviti pregovori Rusije i Ukrajine.

Podsjetimo, pregovori se jučer nisu nastavili iako je to bilo najavljeno. Ponovio da je ruski cilj “riješiti se nacista u Ukrajini”.

Kazao je da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odustao od pregovora jučer nakon što je prvobitno prihvatio nastavak razgovora.

On ponavlja rusku tvrdnju da je ukrajinska vlada neonacistički režim i kaže da bande pljačkaju gradove, uključujući i Mariupolj. BBC nije vidio nikakve dokaze koji bi podržali ove tvrdnje.

Lavrov također kaže da Ukrajinci “sada pokušavaju koristiti civile kao živi štit”. On se više puta poziva na Hollywood i kaže da ljudi ne bi trebali “samo da pogledaju ovaj holivudski film” koji su napisali zapadni mediji “gdje postoji krajnje zlo”.

Ruski ministar vanjskih poslova također kaže da NATO pokušava ojačati sigurnost Zapada po cijenu ruske. On upoređuje SAD sa Napoleonom i Hitlerom, rekavši da su “u danima Napoleon i Hitler imali cilj pokoriti Evropu – sada to čine Amerikanci”.

On kaže da ukidanje gasovoda Sjeverni tok 2 “pokazuje mjesto” EU, sugerirajući da iza odluke stoje SAD.

Negirao je da Rusija napada civilne mete, ali da u svakom ratu postoji kolateralna šteta. O kako ju je nazvao histeriji Zapada i tvrdnjama da je na pomolu nuklearni rat Lavrov je kazao: Nemamo ludih ljudi.

Ne nudeći nikakve dokaze koji bi potkrijepili svoje opaske u intervjuu za državnu televiziju, sedmicu nakon što su Rusi napali Ukrajinu, on je također optužio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, etničkog Jevreja, da predsjedava “društvom u kojem nacizam cvjeta”.

On je rekao da ne sumnja da će se naći rješenje za krizu u Ukrajini, a uskoro će početi nova runda pregovora između ukrajinskih i ruskih zvaničnika.

Ali je kazao i da se dijalog Rusije sa Zapadom mora zasnivati na međusobnom poštovanju, optužio je NATO da nastoji da zadrži prevlast i rekao da, iako Rusija ima mnogo dobre volje, ne može dozvoliti da bilo ko podriva njene interese.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Foto: Reuters)