U ruskim napadima na ukrajinski Harkiv ubijen 21 civil

U ruskim napadima u ukrajinskom gradu Harkivu u protekla 24 sata ubijen je najmanje 21 civil, a ranjeno je 112.

Guverner Harkiva Oleh Sinjehubov saopćio je na Telegramu da su ruske snage nastavile intenzivne raketne i artiljerijske napade u tom gradu, a da su mehanizovane jedinice ruske vojske pokušale zauzeti grad sa sjevera i sjeveroistoka.

Napominjući da su svi napadi ruskih snaga odbijeni, Sinjehubov je naveo da su ukrajinske snage zarobile više od 40 vozila ruske vojske.

Sinjehubov je dalje naveo da su ruski avioni Su-25 bombardovali aerodrom u Čuhujevskoj oblasti i tenkovsku školu na Poltavskom putu, kao i da su ukrajinski vojnici oborili avion ruske vojske.

Ruska vojska je rano jutros nastavila izvoditi napade na Harkiv.

Među pogođenim objektima bila je i zgrada regionalne policijske uprave u tom gradu, kao i kampus Univerziteta Karazin.

Zgrada, koja se nalazi u glavnoj ulici, u potpunosti je uništena u raketnom napadu, a vatrogasci pokušavaju da ugase požar, dok spasilačke ekipe naporno rade na uklanjanju ostataka ruševina.

Generalštab ukrajinske vojske saopćio je da je ovo sedmi dan od početka ruskog vojnog napada na Ukrajinu.

U saopćenju se navodi da ruske snage pokušavaju da napreduju prema glavnom gradu Kijevu i to sa sjevera i sjeverozapada.

Dalje se navodi da su pokušaji ruskih snaga da zauzmu gradove Sumi, Lebedin i Okhtyrka bili neuspješni te da su ruske snage pokušale opkoliti grad Mariupolj u Donjeckoj oblasti.

Također je saopćeno da su Rusi rasporedili pomorsku grupu u Crnomorski operativni region i da nastavljaju pripreme za iskrcavanje.

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo da je zauzet ukrajinski grad Herson

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je kako je ruska vojska zauzela ukrajinski grad Herson.

Glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopćio je najnovije informacije o trenutnoj situaciji kada je u pitanju napad Rusije na Ukrajinu.

Konašenkov je rekao da su ruske jedinice uništile 1.502  vojna infrastrukturna objekta, 472 tenka i oklopna vozila ukrajinske vojske, 63 višecjevna bacača raketa, 206 topova, 336 specijalnih vojnih vozila.

Konašenkov je rekao da su oružjem visoke preciznosti pogođena tehnološka postrojenja ukrajinske obavještajne službe u Kijevu i Centar 72. brigade za specijalne operacije.

”Uništen je televizijski toranj u Kijevu”, kazao je Konašenkov.

Istakao je kako je uspostavljena kontrola u naseljima Tokmak i Vasilijevka i kazao da je uspostavljena kontrola nad gradom Herson.

(TIP/Izvor: Anadolija)