S mirnih protesta u Sarajevu poslane i poruke podrške miru u Ukrajini

U Sarajevu su 1. marta, kada se obilježava Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine organizirani mirni protesti ispred Vječne vatre.

Brojni građani okupili su se na protestima o temi ”Probudi se, Bosno“, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog stanja u državi. Podigli su svoj glas za funkcionalnu državu i pokazali odlučnost u odbrani vrijednosti BiH kao države ravnopravnih i slobodnih građana.

Ujedno, poslane su i poruke podrške miru nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Na protestima su istaknute zastave BiH i Ukrajine i transparenti s porukama podrške.

Na današnji dan proglašena je nezavisnost BiH nakon što su tu odluku donijeli njeni građani putem referenduma. Tada je većina građana odlučila da se zemlja odvoji se od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna.

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum – 99,7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv. Mjesec dana nakon referenduma uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

(TIP/Izvor: Anadolija)