Foto: Skupština i Vlada TK obilježile Dan nezavisnosti BiH

U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine delegacije Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona u utorak su položile  cvijeće i odale počast na spomen obilježjima na Slanoj banji u Tuzli. Delegacije su predvodili predsjednik Skupštine Žarko Vujović i premijer Kantona Irfan Halilagić.

Ovom prilikom premijer Halilagić je podsjetio da današnjim Danom nezavisnosti BiH obilježavamo 30 godina od obnove nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Bosne i Hercegovine koja ima hiljadugodišnju historiju, ali za čiju se opstojnost i postojanost danas moramo posebno zalagati.

„Ovogodišnji Dan nezavisnosti obilježavamo u posebnom društvenom kontekstu. Danas se više nego ikada u proteklih 30 godina ponovno atakuje na bosanskohercegovačku nezavisnost. Pokušavaju joj se umanjiti ingerencije, donose se antiustavni zakoni i separatističke ideje ponovno isplivavaju na površinu. Istovremeno se i globalna kretanja, prije svih mislim na agresiju Rusije na Ukrajinu, pokušavaju dovesti u vezu i djelomično prenijeti i na ovo područje. Zato danas moramo više nego ikad do sada i odlučnije nego ikad do sada pokazati našu oprdijeljenost da se borimo za cjelovitu, nezavisnu, suverenu Bosu i Hercegovinu. Bosnu i Hercegovinu u kojoj, bez obzira na boju kože, vjeru, naciju ili bilo koju drugu različitost, ima mjesta za sve one koji je doživljavaju svojom domovinom. Na to nas obavezuju i naši šehidi, poginuli borci, ratni vojni invalidi, te svi demobilisani borci koji su se borili i položili žrtve za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu“,  kazao je u svom obraćanju premijer Kantona Irfan Halilagić, te svim građanima Bosne i Hercegovine čestitao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon polaganja cvijeća u galeriji Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli je otvorena prigodna izložba Arhiva Tuzlanskog kantona pod nazivom „Obnova i priznanje nezavisnosti Bosne i Hercegovine na temeljima milenijskog kontinuiteta“, a u 11 sati u Velikoj sali BKC TK je održana Svečana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona.

Program obilježavanja 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine nastavit će se programom u Gradačcu, gdje će od 13 sati na Trgu Alije Izetbegovića uz prigodan kulturno-umjetnički program biti otkriven stećak sa motivima sa više stećaka  u sjeveroistočnoj Bosni i otvorena izložba Muzeja istočne Bosne pod nazivom „1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”.

(TIP)