Foto: Imenovana Vlada TK; Premijer Irfan Halilagić (SDA) predstavio 18 mjera i rokove za njihovu implementaciju

Na hitnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u ponedjeljak je imenovana Vlada Tuzlanskog kantona. Premijer Irfan Halilagić (SDA) u svom ekspozeu je zastupnicima predočio ciljeve i fokus budućeg rada. U planu realizacije mjera skupštinske većine  za period mart-oktobar 2022. godine je 18 mjera, između ostalih, materijalno-tehničko opremanje MUP-a TK, Civilne zaštite i robnih rezervi u iznosu od 15 miliona KM, porodiljske naknade majkama porodiljama u iznosu od 1.000 KM, povećanje dječijeg doplatka za 50 posto, povećanje plata svim radnicima u oblasti obrazovanja  u iznosu od 9,5 posto, povećanje boračke egzistencijalne naknade za 20 posto, nabavka besplatnih udžbenika za sve učenike od prvog do devetog razreda osnovne škole.

Foto: TIP.ba

Halilagić (SDA): ’18 mjera i rokovi’

˝Skupštinska većina je tražila da ove smjernice budu naš prioritet u radu. Ukupno 18 mjera ćemo realizirati i dali smo rokove za njihovu implementaciju. Nemamo puno vremena za uhodavanje, moramo biti izuzetno efikasni i vjerujem da će to biti jedna od odlika Vlade TK. Pet članova Vlade je ispod 40 godina, tu su četiri žene. Zaista se nadam da ćemo na najbolji način realizirati ono što je prezentirano u ekspozeu˝, izjavio je za TIP premijer TK Irfan Halilagić.

Foto: TIP.ba

U sastav nove Vlade TK imenovano je i nekoliko ministara koji su ranije već obnašali funkcije ministara (Čolić, Šakić, Mustajbašić).

Ministrica zdravstva je Dajana Čolić (DF), ministar trgovine, turizma i saobraćaja je Mustafa Šakić (SD), ministar finansija Suad Mustajbašić (SDA), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emir Begić (SD), ministrica kulture, sporta i mladih je Ivana Mijatović (DF), ministar za rad, socijalnu politiku i povratak je Mirsad Muhamedbegović (SBiH), ministar obrazovanja i nauke je Ahmed Omerović (SDA), ministar privrede Edin Duraković (SDA), ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović (SDA), Zoran Blagojević (SDA) je ministar za boračka pitanja, Senada Dizdarević (SDA) je ministrica pravosuđa i uprave, Anela Ajšić (SBiH) je ministrica prostornog uređenja.

Foto: TIP.ba

Skopljak (SDA): ‘Nema puno vremena’

˝Ova Vlada nema puno vremena. Osam mjeseci je do izbora, naslijedili su stabilan budžet. Tražit ćemo da se provedu ove mjere koje je premijer istakao u svom ekspozeu. Mjere su usmjerene prema građanima Tuzlanskog kantona, porodiljama, borcima, prosvjetnim radnicima˝, istakao je zastupnik SDA u Skupštini TK Fahrudin Skopljak.

Foto: TIP.ba

Hadžić (SDP): ‘Premijer nije kompetentan’

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić smatra da nije problem što je premijer mlad, nego što je nekompetentan. ˝Problem je što premijer nema dovoljno radnog i rukovodnog iskustva posebno zbog momnta u kome se nalazimo. Mislim da je trebalo odgovoriti sa ozbiljnijim čovjekom koji će moći kvalitetnije da odgovori na probleme koji nam predstoje˝, rekao je Hadžić za TIP.

Foto: TIP.ba

Skupština TK  je jednoglasno usvojila zaključak kojim se nalaže Administrativnoj komisiji da smanji plaće izabranih i imenovanih zvaničnika i njihovih savjetnika, na nivo prije povećanja, koje je realizirano s mjesecom januarom.

Foto: TIP.ba

Novoj skupštinskoj većini koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), Socijaldemokrate BiH (SD), zastupnici Smajo Mandžić i Jasmina Lugavić se pridružila i dopredsjednica Skupštine Tuzlanskog kantona Lejla Vuković, koja je nedavno napustila Klub SBB-a u Skupštini TK.

(TIP/Autor: Adis Jašarević)