Erdogan: Turska će iskoristiti Konvenciju iz Montroa da spriječi eskalaciju rata u Ukrajini

Turska će iskoristiti svoje ovlasti nad turskim moreuzima prema Konvenciji iz Montroa iz 1936. godine kako bi spriječila dalju eskalaciju rusko-ukrajinske krize, rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak.

Prema Konvenciji iz Montroa, Turska može spriječiti inostrane ratne brodove da prođu kroz turski moreuz tokom rata.

“Turska je striktno ispunila svoje odgovornosti u okviru institucija i saveza u kojima je uključena, posebno Ujedinjenih naroda, NATO-a i Evropske unije”, dodao je Erdogan nakon sastanka kabineta u glavnom gradu Ankari gdje je također pohvalio borbu ukrajinske vlade i naroda, a napad Rusije na Ukrajinu nazvao je neprihvatljivim.

Erdogan je također naglasio potrebu dijaloga između Rusije i Ukrajine.

“Nikad nije kasno da se pregovara s dobrom namjerom i da se napreduje po svim pitanjima mirnim putem”, dodao je predsjednik Turske.

Istakao je da je Turska poduzela značajne napore kako bi pomogla u rješavanju rusko-ukrajinske krize.

“U ovom procesu nastavili smo te i dalje nastavljamo naše opsežne diplomatske inicijative kako bi bili uspostavljeni mir i stabilnost”, rekao je Erdogan te dodao:

“Naravno, nećemo kompromitirati naše nacionalne interese, ali nećemo zanemariti ni regionalnu i globalnu ravnotežu.”

Erdogan je istakao da su turske vlasti iz Ukrajine do sada u Tursku i druge zemlje evakuisali pet hiljada svojih državljana.

“Nastavljamo sa evakuacijom u skladu sa zahtjevima.”

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u četvrtak je naredio vojnu intervenciju u Ukrajini, nekoliko dana nakon što je priznao dvije ukrajinske enklave koje drže separatisti.

(TIP/Izvor: Anadolija)