Informatizacija zdravstvenog sistema TK

Ove godine konačno bi trebao biti zaokružen proces integrisanog informatičkog sistema u zdravstvu TK. Od toga bi koristi trebali imati svi, od pacijenata do zdravstvenih radnika, a očekuju se i značajne finansijske uštede. Zbog čega se na to čekalo gotovo 14 godina i koji su konkretni benefiti?

U Domu zdravlja u Živinicama proces informatizacije počeli su 2015. godine, kada su, zahvaljujući federalnom projektu jačanja zdravstvenog sistema, dobili licence za korištenje ambulantnog informacionog sistema, koji su kasnije djelimično nadogradili zahvaljujući finansijskoj pomoći gradskih vlasti. No, to je još daleko od uspostavljenih standarda u većini drugih kantona. Stoga ne čudi što s nestrpljenjem očekuju kada će profunkcionirati integrirani zdravstveni informatički sistem i u ovom kantonu.

„Mi za sada vodimo duple evidencije, zdravstvene kartone koji su pisani, jer to je sudski dokument. Međutim vodimo i elektronski, pišemo recepte ručno, uputnice pojedine ručno, što iziskuje dosta vremena, a sve više je pacijenata“, kaže Duška Bećirović, šefica Službe porodične medicine u DZ Živinice.

Direktor Doma zdravlja Živinice Hidajet Rahimić navodi kako su jednim dijelom uvezani sa Kliničkim centrom: „Kada pacijent uradi određene analize na Klinici, mi to imamo u našem informacionom sistemu Doma zdravlja. Međutim, doktori na Klinici nemaju ono što mi radimo ovdje, a radimo značajan dio primarne zaštite, radimo dio sekundarnog nivoa, pa čak i neke djelatnosti tercijarnog nivoa“.

„Sa aspekta tehničke osposobljenosti naša ustanova je, mogu slobodno reći, 100% spremna za to. Znači, sve službe koje će biti dodatno uvezane su osposobljene, sa informaciono komunikacionom opremom i naše osoblje je uglavnom osposobljeno za rad na računarima, tako da mi željno iščekujemo nastavak informatizacije“, navodi Adnan Hajdarbegović, šef Tehničke službe Doma zdravlja Živinice.

A ona bi konačno uskoro trebala i početi jer je prije nekoliko dana potpisana Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za uspostavu integrisanog informatičkog sistema u zdravstvu TK. Vrijednost projekta je 9 miliona i 200.000 maraka.

„On omogućava elektronsku knjižicu, elektronski recept, sve one operativne softverske funkcionalnosti nadogradnje koje se odnose na sistem dijagnostičkih usluga, laboratorijskih usluga, skraćene operativnosti kretanja nalaza, izrade snimaka, pregelda pacijenta, samih uputnica, ortopedskih pomagala“, objašnjava Denis Husić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Uspostava sistema trebala bi donijeti i velike finansijske uštede. Usporedbe radi, u sarajevskom kantonu, koji ima približno isti broj osiguranika, za 4 godine ušteđeno je oko 45 miliona maraka. Zašto je, osim zbog složene zakonske procedure međunarodnog tendera, zdravstvo TK, sa svojih više od 400.000 osiguranika, 14 godina čekalo na uspostavu integrisanog informatičkog sistema?

„Put je bio trnovit, zaista smo bili izloženi određenim pritiscima grupacija, da li nekim žalbama, koje su bile od samog početka neosnovane, problema u smislu nepoštovanja rokova, rješavanja određenih problema“, dodaje Husić.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja najavljuju da će sistem djelimično početi funkcionirati najkasnije polovinom ove godine.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Mirela Čanović)