Biden: Putin je agresor, izabrao je rat i sankcije

Putin je proglasio rat i za nekoliko minuta su počeli ispaljivati rakete i zračne napade. Mi smo transprentni bili, dijelili informacije da ne bi došlo do zabune o tome šta Putin radi, a Putin je agresor, on je izabrao rat i s time je izabrao i sankcije, rekao je američki predsjednik Joe Biden na obraćanju o Stanju nacije u četvrtak navečer.

– Bez provokacije, Putin je izvršio napad na jednu evropsku zemlju. Ovaj napad je planirao mjesecima. Postavlja trupe, bolnice, banke krvi, vojnu opremu na granici s Ukrajinom – kazao je Biden.

Podsjetio je da je Putin odbacio svaki pokušaj SAD-a i EU partnera da se izbjegne bespotreban konflikt i ljudska patnja.

– Sedmicama upozaravamo na namjere Rusije. Granatiranje se inzentiviralo u Donbasu početkom sedmice, a ruska vlada je vršila cyber napade na Ukrajinu – kazao je američki predsjednik.

Podsjetio je da su optuživali Ukrajinu da je počinila genocid i da koristi hemijsko oružje.

– Odobravam sankcije na sve što se može izvoziti u Rusiju. Namjerno smo napravili sankcije kako bi smanjili uticaj sankcija na SAD i maksimizirale uticaj sankcija na Rusiju – kazao je on.

– Sloboda, demokratija su puno jače nego strah i represije. Putin ne može silom i nasiljem uništiti to. Sloboda će pobijediti – kazao je on.

Mjesecima sarađujemo s EU, Kanadom i Japanom, i imat ćemo zajednički efekat našeg odgovora.

Biden je rekao da neće moći poslovati eurima, dolarima i jenima.

– Sankcionisali smo ruske banke koje imaju trilion dolara. Blokirat ćemo još četiri banke. Sve što imaju u Americi će biti blokirano. Imena ruskih elita će biti sankcionisana. Ovo su ljudi koji imaju lično korist od Kremlja i trebaju ispaštati posljedice – rekao je Biden.

Kazao je da će uvesti sankcije svim ruskim poduzećima koji posluju na teritoriji SAD-a i njihovih partnera.

Najavio je NATO samit za sutra.

– SAD će braniti sve NATO članice i više je ujedinjen i odlučne više nego ikad. Napad na jednu članicu je napad na sve – rekao je predsjednik Biden.

– Amerika se odupire nasilnicima i stoji za slobodu – rekao je Biden.

(TIP/Fena/Foto: Reuters)