Šta jedu i kako žive osuđenici u najčuvanijem zatvoru u BiH: Državu dnevno koštaju do 30.000 KM…

Pekarski krompir sa mesom, obrok koji se najčešće služi srijedom, omiljeni je zatvorenicima u najčuvanijem zatvoru u Bosni i Hercegovini, Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Vojkovićima. Kuhinja, u kojoj radi najveći broj zatvorenika primjer je dobrog radnog angažmana zatvorenika kažu u ovom Zavodu.

“Kuhinja sa pekarom ima 64 zaposlena od čega je sedam civila, a pedeset sedam zatvorenika koji su angažovani. Mnogi od njih su bili zatvoreni u prethodnim zatvorima na radu u kuhinji ili pekari, a neki su i po profesiji kuhari”, priča za N1 Zaim Babić, stručni savjetnik za sigurnost poslovanja sa hranom u Zavodu.

drzavni-zatvor-vojkovici-2

Novinari N1 imali su priliku vidjeti današnji meni. Zatvorenicima i pritvorenicima poslužen je pasulj sa kobasicama, varivo od povrća, veća zemička te napolitanke. Pasulj i grašak su nešto, što prema riječima zaposlenih na pripremi hrane, zatvorenici najmanje vole.

U kuhinji, koju su novinari posjetili, poštuju se najviši standardi u pripremi hrane. U zasebnim hladnjačama se čuvaju različite vrste namirnica, meso, mliječni proizvodi, a posebna prostorija postoji i za začine.

 

drzavni-zatvor-vojkovici-prodavnica

Hrana se poslužuje u skladu sa zdravstvenim stanjem, vjerskim, ali i drugim uvjerenjima. Kuhari kažu da među korisnicima imaju i desetak obroka koje pripremaju za vegetarijance. U ovom objektu ne postoji kolektivna kantina, obroci se poslužuju u ćelijama, a dostavljaju ih u termo posudama koje čuvaju toplotu do isporuke.

Zatvor posjeduje i kantinu gdje je moguće kupiti dodatnu hranu. Pored sportskih terena, stolarske radionice, vešeraja, šivačnice, kuhinje, zatvorenicima u ovom Zavodu omogućene su i posebne prostorije u kojima mogu praktikovati religiju.

drzavni-zatvor-vojkovici-1

drzavni-zatvor-vojkovici-teretana

 

drzavni-zatvor-vojkovici-mejtef

drzavni-zatvor-vojkovici-crkva

Godišnji budžet ovog zavoda je oko 11 miliona KM, što znači da se u ovom zavodu dnevno na plate zaposlenih, održavanje, hranu i sve druge troškove troši oko 30.000 KM.

drzavni-zatvor-vojkovici

(TIP/Izvor: N1 )