Radnici Cimosa iz Gradačca najavljuju štrajk zbog loših uslova rada i mobinga

Ekonomski status radnika glavni je razlog najave štrajka radnika fabrike Cimos iz Gradačca. Radnici se žale i na loše uslove rada i mobing, a u prošloj godini 30-ak radnika je napustilo fabriku i otišlo u Njemačku. Uprava je prihvatila poziv sindikata i u narednim sedmicama vodiće se pregovori o zahtjevima sindikata. Ako pregovori ne uspiju, radnici će stupiti u štrajk 28. marta.

Oko 280 radnika gradačačke fabrike CIMOS, koja poizvodi dijelove za automobilsku industriju, imali su prije desetak godina i do 30% veće
plate od plata radnika u bh. industriji. Međutim, plate su uglavnom ostale na istom nivou, a sindikat se nije uspio izboriti za njihovo povećanje uprkos nekoliko radničkih protesta.

“Trenutno je u CIMOS-u prosjek sa svim dodacima, sa toplim obrokom, prevozom, noćnim radom, izadje negdje oko 900 KM, 950 KM, a federalni je otiš’o preko 1 000 KM. Znači stagnirali smo u platama“, kaže predsjednik Sindkata CIMOS-a Gradačac Miralem Topalović.

Radnici se žale i na česta kršenja radničkih prava iz kolektivnog ugovora i zakona o radu.

„Jednostavno uzimaju, čopkaju dan po dan godišnjeg odmora, mi, iako imaš radnih dana, radiš subotom, on ti prikaže tamo kao nekakav produženi rad a uzme ti ako slučajno nije bilo materijala u tvornici za taj dan i vrate radnika nazad, oni tu njemu pišu kao godišnji odmo.“, navodi radnik Cimosa Gradačac Izudin Mešanović.

Uprava tvrdi da su radnicima u proizvodnji prošle godine povećali plate od 1% do 30% i da je to povećanje obuhvatilo ¾ proizvodnih radnika. Kako radnik može biti zadovoljan i produktivan sa platom od 450 Eura. Direktor smatra da država u ovom ima veću odgovornost.

„Treba uzeti u obzir 450 Eura, i treba uzeti u obzir šta je država napravila na cijenama. Zašto se u Bosni su povećali neke cijene namirnica, elektrike, a država ništa nije napravila na tome da bi ove cijene stabilizirala. U drugim državama, država dava i subvencije na energiju i ovakve stvari“, ističe direktor CIMOS TMD Ai Gradačac Goran Dimc.

Više od 30 radnika je prošle godine dalo otkaz u CIMOS-u a sindikat procjenjuje da će ove godine još veći broj radnika napustiti fabriku. Uprava je zabrinuta zbog odlaska radnika, ali rješenje bi moglo biti čisto tehnokratsko.

Dio odgovora, zašto aktuelna uprava gradačačkog CIMOS-a ovako jednostavno gleda na problem odlaska radnika, vjerovatno leži u činjenici
da se već duže vremena vode pregovori o prodaji ove fabrike. Iz ovoga bi se moglo i zaključiti da će sindikat tokom marta voditi tvrde pregovore sa upravom o poboljšanju materijalnog položaja radnika.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autor: Samir Kahrović)