Foto: U Tuzli obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta; Imamović: ‘Negiranje genocida je prijetnja novim genocidom’

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta predstavnici Grada Tuzla i Jevrejske opštine Tuzla u srijedu su položili cvijeće i odali počast ispred spomenika ˝Suza˝ u znak sjećanja na stradanje tuzlanskih Jevreja i ostalih koji su odvedeni u koncentracione logore. Obilježavanje holokausta je izražavanje solidarnosti prema Jevrejima kao najvećoj žrtvi nacističkog genocida u Drugom svjetskom ratu.

Foto: TIP.ba

Prema riječima gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića,  holokaust ne počinje ubijanjem nego govorom mržnje.

˝Genocid je najveća tragedija i sramota ljudskoga roda. Mi želimo upozoriti da se genocid više ne smije čovječanstvu ponoviti. Za genocid uvijek stvore uslove ljudi govorom mržnje. Radikalnom politikom, populizmom stvore atmosferu kada se dogode takve tragedije. Znamo da se ponovio genocid u Evropi, u Srebrenici. Mi se borimo protiv negiranja genocida, jer negiranje genocida je prijetnja novim genocidom. Borimo se da se genocid više nikada i nikme ne ponovi˝, izjavio je Imamović.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela službenu Rezoluciju o obilježavanju 27.1. kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Na taj dan, 27. janura 1945. sovjetske jedinice ušle su u najzloglasniji i najveći nacistički logor Auschwitz u Poljskoj, te se ovaj datum obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Foto: TIP.ba

Podsjećamo, 586 građana Tuzle žrtve su fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu.

˝Godinama obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta u Tuzli sa istim porukama. Međutim, kao što primjećujete i sami niko to ne uzima za ozbiljno. Imamo zveckanje oružjem, prijetnje ratom,  sve je to opet vraćanje na staro. Ništa nas istorija nije naučila˝, kazala je predsjednica Jevrejske opštine Tuzla Marina Rajner

U logoru  Aušvic u Drugom svjetskom ratu ukupno je  ubijeno oko milion ljudi, 960 hiljada Jevreja, 75 hiljade Poljaka, 21 hiljada Roma i 12 hiljada ostalih.

(TIP)