Uspješan rad fabrike transportnih uređaja u Tuzli

Fabriku transportnih uređaja u Tuzli nekada su obilježavali protesti radnika, a potom je ovaj gigant završio u stečaju. Međutim, stari sjaj nekadašnje fabrike vratila je nova, na čijim temeljima je i otvorena. Danas zapošljava brojne mlade ljude, dok ispraća one starije radnike u zasluženu penziju.

Dvasetdvogodišnji Nihad je nastavio stopama svog djeda, koji je iz Tvornice otišao u zasluženu penziju. Poput kolege Miralema, ne razmišlja o odlasku iz zemlje.

“Ima dosta izazova. Hvala Bogu sve smo ih riješili i nastavljamo tim putem da rješavamo sve izazove i sve više posla da primamo˝, izjavio je Nihad Smajić, radnik Tvornice transportnih uređaja energetik Tuzla.

“Patriota sam, želim da živim tu, da radim tu. Nisam imao neka razmišljanja o napuštanju države˝, kazao je Miralem Đulović, radnik Tvornice transportnih uređaja energetik Tuzla.

“Ovdje je spoj starosti i mladosti, ima dosta mladih inženjere, radnika, koji su od nas daleko bolji na informacionim tehnologijama˝, rekao je Midhat Salkić, poslovođa u Tvornici transportnih uređaja energetik Tuzla.

TTU Energetik Tuzla nastavlja tradiciju nekadašnjeg giganta TTU Tuzla i ove godine obilježava 90. rođendan. Trenutno broji 165 uposlenika. Podsjetimo, tuzlanski gigant je doživio krah, a stečajni postupak je okončan tako što su Elektroprivreda BiH i Rudnik Banovići kupili tvornicu. Sjećaju se teškog stanja oni stariji uposlenici.

“Prvi smo ušli ovdje u Tvornicu gdje je bilo sve isječeno, sve pokradeno. Sa velikim naporima menadžmenta i nas radnika uspjeli smo da ovu firmu dovedemo u ovo stanje˝, izjavio je Salkić.

“Pred Novu godinu ispratili smo 15 penzionera. Za tu razliku mi ćemo se truditi da zaposlimo barem isto toliko koliko ih je bilo ovdje u fabrici. Ove godine procjenjujem nekih 15-20 posto da ćemo imati izvoza˝, navodi Almir Zulić, direktor Tvornice transportnih uređaja еnergetik Tuzla.

U TTU Energetik će i u narednom periodu biti upošljavanja, a iz menadžmenta pozivaju sve mlade ljude da dođu i steknu znanje i vještine.

(TIP/Izvor: bhrt.ba /Autorica: Mirela Bektić)